Η πρώτη αύξηση θα καταβληθεί στα τέλη του Ιανουαρίου του 2023

Η πρώτη αύξηση θα καταβληθεί στα τέλη του Ιανουαρίου του 2023 μαζί με τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2023, με βάση τις υφιστάμενες προβλέψεις για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό του 2022. Η δεύτερη αναπροσαρμογή θα συντελεστεί το Φθινόπωρο του 2023, με βάση τις τελικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ-πληθωρισμό του 2022. Ποια σενάρια έχουν πέσει στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου.

Νέοι συνταξιούχοι

Η διαφορά μεταξύ των αυξήσεων στους εν ενεργεία συνταξιούχους και εκείνων που θα καταστούν συνταξιούχοι από 1/1/2023 είναι πως ο υπολογισμός τους γίνεται με διαφορετικό μηχανισμό. Προβλέπονται εκ του νόμου δύο διακριτοί μηχανισμοί αναπροσαρμογής βάσει του πληθωρισμού.

Πρώτο τρίμηνο 2023

Θα ακολουθήσει το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους η οριζόντια αύξηση του 7%. Τονίζεται ότι τόσο η εθνική όσο και η ανταποδοτική σύνταξη αυξάνονται.
Η αύξηση έως 7% θα γίνει προσπάθεια να πιστωθεί τέλος Μαρτίου 2023, με τη σύνταξη του Απριλίου, καθώς το ύψος του πληθωρισμού και το ΑΕΠ βάσει των οποίων υπολογίζεται η αύξηση οριστικοποιούνται το 2023. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός θα γίνει γνωστός τον Ιανουάριο και το ΑΕΠ τον Μάρτιο. Πάντως η αύξηση θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2023.

Παράδειγμα

Έστω ότι ο συντελεστής αύξησης για το 2023 είναι 7%, τότε η εθνική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 411 ευρώ το 2023 από 384 ευρώ που είναι σήμερα. Αυτό θα είναι το ποσό που θα λαμβάνει ο ήδη συνταξιούχος. Αλλά και κάθε νέα σύνταξη θα εκδίδεται με αυτό το ποσό.

Η διαδικασία αυτή είναι διαρκής: Εάν υποθέσουμε ότι το 2023, ο μέσος όρος ΑΕΠ και πληθωρισμού θα είναι 5%, τότε από το 2024 και εφεξής η εθνική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 432 ευρώ και ούτω καθεξής. Αντιστοίχως με τον ίδιο τρόπο αυξάνεται και το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης.

Δεκέμβριος 2022

Πριν από τα Χριστούγεννα θα καταβληθεί:

  • Η έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ (σε περίπου 1 εκατ. δικαιούχους με μηνιαίες συντάξεις έως 800 ευρώ).
  • Με τη σύνταξη Ιανουαρίου 2023, που θα πληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα (από 20/12), άλλο 1 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν κέρδος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Η τέταρτη ετήσια αύξηση που προβλέπεται από τον ν. Βρούτση θα πραγματοποιηθεί με την καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου περί τις 20/12.

Η οριζόντια αύξηση αφορά και τους νέους συνταξιούχους από το 2023. Επιπλέον, η αύξηση της εθνικής σύνταξης θα συμπαρασύρει προς τα πάνω μια σειρά από μεγέθη, τα οποία είναι δεμένα με την εθνική σύνταξη, όπως το πλαφόν στις κύριες συντάξεις, τα κατώτατα όρια των συντάξεων λόγω θανάτου, αλλά και το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr