Οι ηγέτες της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας υπέγραψαν μνημόνιο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών κρατών στο ΝΑΤΟ, με την Άγκυρα να δίνει τελικά την έγκρισή της στη διαδικασία ένταξης.

Λευκός καπνός βγήκε από την τετραμερή συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, για την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Στη συνάντηση η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ενταξιακή πορεία των δύο σκανδιναβικών χωρών, συμμετείχαν ο ΓΓ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.

Τη συμφωνία ανακοίνωσε και ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο, τονίζοντας πως η πρόοδος αυτή επιτεύχθηκε αφού οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα κοινό μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο δεσμεύονται να στηρίξουν η μία την άλλη «απέναντι σε απειλές για την ασφάλειά τους».

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία προχώρησαν σε συμφωνία που ανοίγει το δρόμο των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ», δήλωσε από την πλευρά του ο Γενς Στολτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε για την Τετάρτη συναντήσεις αξιωματούχων της Τουρκίας και της Σουηδίας. Η τετραμερής συνάντηση Κορυφής είχε στόχο να καμφθούν οι αντιρρήσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ και, καθώς φαίνεται, οι πιέσεις, κυρίως από πλευράς ΗΠΑ, απέδωσαν καρπούς.

Η Άγκυρα, το Ελσκίνκι και η Στοκχόλμη θα προετοιμάσουν ένα κοινό μνημόνιο για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ανέφεραν νωρίτερα φινλανδικά ΜΜΕ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr