Η Σύνοδος Κορυφής δεν δίνει «λευκή επιταγή» στην Τουρκία. Αυτό είναι το νόημα από το κείμενο συμπερασμάτων που βγήκε από τη Σύνοδο, αν και αρχικά η δήλωση των «27» δεν ήταν κοντά στο κείμενο που παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ως προσχέδιο. Να σημειώσουμε ότι εξέλιξη υπήρξε σήμερα και με το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, θέμα που συζητείται στη Σύνοδο, αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, μετά από πολλές διεργασίες οι ηγέτες κατέληξαν σε Κοινή Δήλωση. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, στο αρχικό κείμενο που παρουσιάστηκε λόγω των πολλών αλλαγών στο προσχέδιο Μπορέλ, Ελλάδα, Κύπρος και Γαλλία αντέδρασαν.

Στο νέο κείμενο που πλέον ικανοποιεί τις ελληνικές θέσεις και έδωσε στη δημοσιότητα ο στενός συνεργάτης του Σαρλ Μισέλ στην παράγραφο που αφορά τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία παραπέμπουν σε κυρώσεις εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά που θίγει συμφέροντα κρατών-μελών της Ε.Ε.

Σύνοδος Κορυφής Τουρκία: Δείτε τη σχετική ανάρτηση

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Κοινή Δήλωση των 27 της ΕΕ επιβεβαιώνει, τη διττή προσέγγιση έναντι της Τουρκίας που είχε επιδιώξει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και περιλαμβάνει θετικά μέτρα, αλλά και περιοριστικά μέτρα-κυρώσεις εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες και παραβατική συμπεριφορά έναντι κρατών-μελών.

Η Κοινή Δήλωση «πατά» πάνω στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, αλλά και στις προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν την Τουρκία και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Περιγράφουν μια διαδικασία με όρους και προϋποθέσεις (αιρεσιμότητα) με βάση και προηγούμενα συμπεράσματα. Και πέραν της όποιας θετικής ατζέντας, επαναλαμβάνουν το μήνυμα για περιοριστικά μέτρα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ, εφόσον η Τουρκία επιδείξει ξανά παραβατική συμπεριφορά.

Σύνοδος Κορυφής Τουρκία: Κατέληξαν σε Κοινή Δήλωση οι ηγέτες της ΕΕ

Σύνοδος Κορυφής Τουρκία: Κατέληξαν σε Κοινή Δήλωση οι ηγέτες της ΕΕ

Αναφορές υπάρχουν και στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς η Τουρκία καλείται να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τις επιστροφές μεταναστών προς την Τουρκία με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε-Τουρκίας, η οποία, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις.

Τα τελικά συμπεράσματα θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο

Η ΕΕ θα επιτηρεί την Τουρκία. Πρόκειται για μια διαδικασία σταδιακή (σε φάσεις), αναλογική και αναστρέψιμη. Τα όποια θετικά μέτρα δηλαδή μπορούν να αναστραφούν εφόσον η Τουρκία επανέλθει σε παραβατικές συμπεριφορές. Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία θα πρέπει να δείξει συνέπεια και συνέχεια και θα συνεχίσει να αξιολογείται, καθώς οι όποιες αποφάσεις παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr