Ο ελληνικός κλάδος δεν επηρεάζεται καθόλου από τις τελευταίες εξελίξεις στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ και η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι εξαιρετικά περιορισμένη, δηλώνει στο Βήμα ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος

Ο ελληνικός κλάδος δεν επηρεάζεται καθόλου από τις τελευταίες εξελίξεις στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ και η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι εξαιρετικά περιορισμένη, δηλώνει στο Βήμα ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι τράπεζες που κατέρρευσαν στις ΗΠΑ αποτελούν ιδιάζουσες περιπτώσεις που όμοιές τους δεν υπάρχουν στην Ευρώπη. Τα ευρωπαϊκά stress tests θα εντόπιζαν άμεσα τα αποκαλυφθέντα προβλήματα και δεν θα επέτρεπαν να φθάσουμε σε αυτό το σημείο».

SVB Financial Group: Αίτηση πτώχευσης εν μέσω τραπεζικής κρίσης

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε την Παρασκευή η SVB Financial Group (SIVB), μέσα σε ένα κλίμα τραπεζικής αναταραχής, όπως μεταδίδεται από το πρακτορείο Reuters.

Έχει προηγηθεί η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, καθώς και η πρόσφατη κρίση της Credit Suisse.

Η SVB Financial Group είναι μία άλλοτε μητρική εταιρεία της Silicon Valley Bank, που διαχωρίστηκε και τώρα εποπτεύεται από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές και, συγκεκριμένα, από την FDIC (=Federal Deposit Insurance Corporation).

Κατά πάσα πιθανότητα, όμως, θα υπάρχει ακόμη κάποια, έστω χαλαρή, διασύνδεση ανάμεσα στην SVB και την SVB Financial Group.

Η SVB Financial Group ανέφερε πως οι SVB Securities και SVB Capital,  δεν συμπεριλαμβάνονται στην αίτηση πτώχευσης, αλλά ότι «σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία που εποπτεύεται από το δικαστήριο για να αξιολογήσει στρατηγικές εναλλακτικές λύσεις για την SVB Capital, την SVB Securities και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία και επενδύσεις της εταιρείας».

Σημειώνεται ακόμη ότι, τον Ιανουάριο του 2019, η SVB Financial Group εξαγόρασε την Leerink Partners και άλλαξε την εταιρική επωνυμία σε SVB Leerink. Το 2021, η SVB εξαγόρασε την Boston Private Financial Holdings και συγχώνευσε τη θυγατρική της, Boston Private Bank & Trust. Silicon Valley Bank και SVB Private, ενώ, πέρυσι, η SVB Leerink μετονομάστηκε σε SVB Securities.

Πηγή: pagenews.gr