Στόλτενμπεργκ: Την τακτική των ίσων αποστάσεων συνεχίζει να κρατά Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ

Την τακτική των ίσων αποστάσεων συνεχίζει να κρατά Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στο γαλλικό περιοδικό Le Point παραπέμπει σε διάλογο εντός των κόλπων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

“Η Τουρκία όπως και η Ελλάδα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι, που διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης, τον οποίο χρησιμοποιήσαμε το 2020 για να καθιερώσουμε περισσότερη διαφάνεια και να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου σπιράλ εντάσεων. Είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε”.

“Η κατάσταση είναι δύσκολη και γι’ αυτό είναι απαραίτητο το ΝΑΤΟ να είναι μια πλατφόρμα όπου μπορούν να συναντηθούν Ελλάδα και Τουρκία» σημειώνει ακόμη ο Στόλτεμπεργκ.

Στην ίδια συνέντευξη ερωτηθείς κατά πόσο είναι δικαιολογημένες οι περί τρομοκρατίας ενστάσεις της Άγκυρας αναφορικά με τα αιτήματα προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ απαντά: “Λέω ότι όταν εκφράζονται τέτοιες ανησυχίες, πρέπει να διαβουλευόμαστε και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, μαζί, για να διασφαλίσουμε ότι θα καταπολεμήσουμε από κοινού την τρομοκρατία”.

Στην ερώτηση “γνωρίζετε ότι η Τουρκία σήμερα χαρακτηρίζει ως «τρομοκράτες» απλούς πολιτικούς αντιπάλους” ο Στόλτεμπεργκ αρκείται να απαντήσει: “Γνωρίζω ότι οι σύμμαχοι ανησυχούν για την κατάσταση της αντιπολίτευσης στην Τουρκία. Το ΝΑΤΟ είναι μια πλατφόρμα όπου οι Σύμμαχοι μπορούν επίσης να συζητούν αυτά τα θέματα”.

Τέλος ως προς το Ουκρανικό εξηγεί πώς η Συμμαχία επιδιώκει να εξασφαλίσει τη νίκη για την Ουκρανία χωρίς να κάνει πόλεμο με τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι “η πυρηνική ρητορική του Πούτιν είναι επικίνδυνη”.

“Μίλησα με τη Μαγκνταλένα Άντερσον σχετικά με την αίτηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τις ανησυχίες για την ασφάλεια που εγείρει η Σύμμαχός μας Τουρκία. Οι συνομιλίες για την πορεία θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες” ανέφερε εξάλλου στο Twitter o Στόλτενμπεργκ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr