Τα σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία και τις δομές φιλοξενίας προσφύγων από τις εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας επισκέφτηκε ο Απόστολος Τζιτζικώστας

Τα σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία και τις δομές φιλοξενίας προσφύγων από τις εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας επισκέφτηκε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας, επισκέφτηκε δομές φιλοξενίας προσφύγων και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με Περιφερειάρχες και Δημάρχους της Πολωνίας, αλλά και με Ουκρανούς πρόσφυγες, ενώ συμμετείχε σε εκδήλωση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, παρουσία της Επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ Elisa Ferreira, του Προέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Younous Omarjee, Περιφερειαρχών και Δημάρχων της Πολωνίας.

Στην παρέμβασή του στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών πρότεινε στην κ. Ferreira τη δημιουργία μιας επιχειρησιακής δομής, που θα αναλάβει τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την επίσπευση της πρόσβασης των Περιφερειαρχών και των Δημάρχων στους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.

“ Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι της Ευρώπης κινητοποιήθηκαν, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην προσφυγική κρίση, που ήταν αναπόφευκτη”, δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Πολωνία.

“ Στα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας και στις δομές φιλοξενίας συνάντησα μητέρες και παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να αποφύγουν τα δεινά του πολέμου. Διαπίστωσα από κοντά την τεράστια δουλειά που έχουν κάνει οι Πολωνοί Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Και επισήμανα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών θα είναι δίπλα τους για να τους στηρίξει εμπράκτως, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση και κυρίως για να προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας στους πρόσφυγες, ασφάλεια, αλληλεγγύη και κάθε δυνατή βοήθεια στις δύσκολες ώρες που περνούν”

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr