Έχουμε τον 5ο χειρότερο μισθό στην Ευρώπη. Ξεπερνάμε μόνο τον Βούλγαρο, τον Ούγγρο, τον Ρουμάνο και τον Πολωνό.

Έχουμε τον 5ο χειρότερο μισθό στην Ευρώπη. Ξεπερνάμε μόνο τον Βούλγαρο, τον Ούγγρο, τον Ρουμάνο και τον Πολωνό. Οι εποχές που Έλληνας έβγαζε τρεις φορές περισσότερα σε σχέση με τον βαλκάνιο γείτονά του έχουν παρέλθει ενώ μείζον πρόβλημα -ειδικά για την περίοδο της πληθωριστική κρίσης- συνιστά το γεγονός ότι η απόκλιση σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης (όσον αφορά στους μισθούς) συνεχίζεται.

Ακόμη και στην τριετία 2020-2022 που οι μισθοί στην Ελλάδα άρχισαν και πάλι να ανεβαίνουν ύστερα από μια 10ετία συνεχούς πτώσης -ο Έλληνας είναι ο μοναδικός Ευρωπαίος που σήμερα έχει χαμηλότερο μισθό σε σχέση με το 2009- η απόκλιση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο συνεχίστηκε με αποτέλεσμα να φτάσει στα μεγαλύτερα επίπεδα τουλάχιστον των τελευταίων 2 δεκαετιών. Ενώ οι μέσες ετήσιες αποδοχές για τις χώρες της Ευρωζώνης αναμένεται να διαμορφωθούν το 2023 στα 40.000 ευρώ (σ.σ το 2022 ήταν 39082 ευρώ) ο μέσος μισθός στην Ελλάδα ήταν 16661 ευρώ το 2022 (πάντοτε σε ετήσια βάση) και αναμένεται να ξεπεράσει τις 17.000 ευρώ μέσα στο 2023. Πολύ απλά, δεν έχουμε καν τον μισό μισθό σε σχέση με τους πολίτες των χωρών της Ευρωζώνης.

Για πρώτη φορά θα “ξεπαγώσουν” οι τριετίες

Το 2024, θα καταβληθεί η πρώτη -ύστερα από 14 ολόκληρα χρόνια- συντονισμένη προσπάθεια να αρχίσει η διόρθωση ίσως του μεγαλύτερου προβλήματος (μαζί με την ακρίβεια) του ελληνικού νοικοκυριού. Για πρώτη φορά μετά το 2009 θα δοθούν αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, για πρώτη φορά θα “ξεπαγώσουν” οι τριετίες που σημαίνει ότι ανοίγει παράθυρο και αυξήσεις και σε άλλους εργαζόμενους πέραν αυτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ενώ δρομολογείται ακόμη μια αύξηση του κατώτατου μισθού που θα τον φέρει πάνω από τα 800 ευρώ. Επίσης, η μείωση της ανεργίας σε μονοψήφιο ποσοστό (αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή σκηνικού στην αγορά εργασίας) θα δημιουργήσει πιέσεις για διαπραγματεύσεις σε επιχειρησιακό ή και συλλογικό επίπεδο με στόχο την αύξηση των μισθών.

Ωστόσο, η απόσταση που πρέπει να διανύσει η χώρα και για να αποκαταστήσει την απώλεια πραγματικού εισοδήματος των τελευταίων πολλών ετών αλλά και για να επανέλθει σε τροχιά σύγκλισης με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι τεράστια. Τα απογραφικά στοιχεία του ΕΦΚΑ (σ.σ τα τελευταία διαθέσιμα αφορούν στον Φεβρουάριο του 2023) δείχνουν που διαμορφώνονται οι μισθοί με βάση τα όσα δηλώνονται από τους εργοδότες στις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις ΑΠΔ).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr