Η αμερικανική Βόρεια Διοίκηση (NORCOM) έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες επίσημες εικόνες της από την προσπάθεια ανάκτησης συντριμμιών από το κατεδαφισμένο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι

Η αμερικανική Βόρεια Διοίκηση (NORCOM) έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες επίσημες εικόνες της από την προσπάθεια ανάκτησης συντριμμιών από το κατεδαφισμένο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, την περασμένη Δευτέρα. Σκάφη του Αμερικανικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής βγληκαν στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας το Σάββατο αφού οι ΗΠΑ κατέρριψαν το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι. Δύτες και μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα (UUV) εργάζονται για να εντοπίσουν και να ανακτήσουν κομμάτια του μπαλονιού, το οποίο στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι ζύγιζε χιλιάδες λίβρες.

Σκάφη του Αμερικανικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής βγληκαν στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας το Σάββατο αφού οι ΗΠΑ κατέρριψαν το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι. Δύτες και μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα (UUV) εργάζονται για να εντοπίσουν και να ανακτήσουν κομμάτια του μπαλονιού, το οποίο στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι ζύγιζε χιλιάδες λίβρες.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Μπάιντεν ελπίζει να αποκτήσει σημαντικές πληροφορίες από το σκάφος, στο οποίο επιτράπηκε να διασχίσει ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα την περασμένη εβδομάδα.

Μόλις ανακτηθούν, τα συντρίμμια μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις του FBI στο Quantico για ανάλυση.

Η NORCOM δημοσίευσε επίσης εικόνες του μαχητικού αεροσκάφους F-22 που απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Langley στη Βιρτζίνια για να καταρρίψει το αερόστατο το Σάββατο.

Ο αρχηγός του NORAD, στρατηγός Γκλεν Βαν Χερκ , μίλησε σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα και κλήθηκε να απαντήσει στο γιατί οι ΗΠΑ δεν κατέρριψαν το κινεζικό κατασκοπευτικό όσο διέσχιζε τις Αλεούτιες Νήσους της Αλάσκας νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Ο VanHerck επιβεβαίωσε ότι η NORAD είχε εντοπίσει το μπαλόνι πριν εισέλθει στον εναέριο χώρο της Αλάσκας, αλλά είπε ότι “δεν μπορούσε” να λάβει άμεσα μέτρα επειδή το μπαλόνι δεν αποτελούσε άμεση απειλή.

«Η εκτίμησή μου ήταν ότι αυτό το μπαλόνι δεν αποτελούσε φυσική στρατιωτική απειλή για τη Βόρεια Αμερική», δήλωσε ο VanHerck τη Δευτέρα. «Δεν μπόρεσα να αναλάβω άμεσα δράση επειδή δεν επέδειξε εχθρική ενέργεια ή εχθρική πρόθεση», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, οι δημοσιογράφοι πίεσαν τον VanHerc σχετικά με το γιατί οι ΗΠΑ ήταν τόσο σίγουροι ότι είχαν περιορίσει την ικανότητα του κινεζικού σκάφους να συλλέγει πληροφορίες καθώς διέσχιζε τις ηπειρωτικές περιοχές. Ο VanHerck λέει ότι ο στρατός έλαβε προφυλάξεις για να καλύψει όλες τις ευαίσθητες περιοχές στις οποίες πέταξε το σκάφος, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr