Παγκόσμιος συναγερμός για μία πιθανή κλιμάκωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε στρατιωτική σύγκρουση, σήμανε τις τελευταίες ώρες, μετά τις ασκήσεις-αντίποινα ευρείας κλίμακας που πραγματοποιεί η Κίνα στα Στενά της Ταϊβάν

Παγκόσμιος συναγερμός για μία πιθανή κλιμάκωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε στρατιωτική σύγκρουση, σήμανε τις τελευταίες ώρες, μετά τις ασκήσεις-αντίποινα ευρείας κλίμακας που πραγματοποιεί η Κίνα στα Στενά της Ταϊβάν, σε αντίποινα για τη συνάντηση του προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Κέβιν ΜακΚάρθι με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ γουέν, στην Καλιφόρνια.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι εντόπισε 42 κινεζικά αεροσκάφη καθώς και οκτώ πλοία να διασχίζουν τη μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν, τα ανεπίσημα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς της, έναν ισχυρισμό που απορρίπτει η Ταϊπέι, αλλά και οι δυτικές δυνάμεις και κυρίως οι ΗΠΑ.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν καταδίκασε τις εισβολές ως «παράλογες ενέργειες» και δεσμεύτηκε «να υπερασπιστεί την εθνική ασφάλεια με ισχυρή ετοιμότητα μάχης».

«Ανησυχούμε για την εντατικοποίηση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού στα Στενά της Ταϊβάν και γύρω από την Ταϊβάν, με εισβολές στη Ζώνη Ταυτοποίησης Αεράμυνας της Ταϊβάν και διέλευση της μέσης γραμμής», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, προσθέτοντας: «Οποιαδήποτε αστάθεια στα Στενά που προκύπτει από κλιμάκωση, ατύχημα ή χρήση βίας θα είχε τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις και επιπτώσεις στην ασφάλεια στην περιοχή και παγκοσμίως. Είναι το κλειδί να ασκούμε αυτοσυγκράτηση».

Το Πεκίνο ανακοίνωσε τις ασκήσεις λίγο μετά την επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Κίνα.

Το Πεκίνο θεωρεί πρόκληση τη συνάντηση του προέδρου της αμερικανικής Βουλής με την πρόεδρο της Ταϊβάν, κάνοντας λόγο για «συμπαιγνία», ενώ χαρακτηρίζει τις ασκήσεις στο Στενό της Ταϊβάν «μία σοβαρή προειδοποίηση» και «απαραίτητη ενέργεια».

«Αυτή είναι μια σοβαρή προειδοποίηση για τις αυτονομιστικές δυνάμεις ανεξαρτησίας της Ταϊβάν και τη συμπαιγνία και πρόκληση εξωτερικών δυνάμεων, και είναι μια απαραίτητη ενέργεια για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας», ανέφερε σε δήλωση η Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr