Ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Οικονομικών, σε πρόσφατες δηλώσεις του έδωσε έμφαση στα στοχευμένα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων κατά διαδικασία επανέναρξης της δραστηριότητάς τους τον Μάιο αλλά ενδεχομένως και τους επόμενους μήνες. Και επεσήμανε πως «πριν πάμε στην επόμενη μέρα πρέπει να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε να παραμείνουν στα πόδια τους».

Ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στην εκπομπή «Ειδικές Αποστολές Live» της ΕΡΤ, έκανε σαφές ότι τα ταμεία της χώρας δεν έχουν απεριόριστα χρήματα. Τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ που ανακοινώθηκαν για το 2021, τόνισε πως είναι ο μέχρι στιγμής τελικός λογαριασμός. Σε αυτά ωστόσο, περιλαμβάνονται και άλλες παρεμβάσεις που δεν ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, όπως τα νέα τεστ αλλά και οι δράσεις στήριξης της εστίασης και του τουρισμού που δρομολογούνται και δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί.

Χρήστος Σταϊκούρας

Ο Χρήστος Σταϊκούρας

Σταϊκούρας: Στήριξη και μετά τον Απρίλιο

Στο επιπλέον πακέτο περιλαμβάνεται και η Γέφυρα 2, περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ, η κάλυψη παγίων δαπανών, περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ,  αλλά και η εκταμίευση της έβδομης επιστρεπτέας δόσης 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Επιπλέον, προέταξε ότι ακόμα και στο δυσμενέστερο σενάριο, θα είμαστε κοντά στην επιχείρηση στα πρώτα βήματα επιστροφής προς την κανονικότητα. «Άρα ακόμα και αν ανοίξουν οι επιχειρήσεις τον Απρίλιο θα πρέπει να τις στηρίξουμε και για ένα επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά όχι με τα ίδια μέτρα στήριξης», διευκρίνισε.

Απαντώντας στην παρέμβαση του προέδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου για στήριξη των επιχειρήσεων και κατά το άνοιγμα τους με κεφάλαια κίνησης τα οποία θα είναι έτοιμα από την πρώτη ημέρα εκκίνησης των επιχειρήσεων, προανήγγειλε ανακοινώσεις άμεσα για κλάδους όπως είναι η εστίαση. Και ανέφερε πως το τραπεζικό σύστημα δεν έχει βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο θα μπορούσε. Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως εξήγησε, πιέζεται το τραπεζικό σύστημα και μέσα από το νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα.

Χρήστος Σταϊκούρας

Ο Χρήστος Σταϊκούρας

Σταϊκούρας: «Θα είμαστε κοντά στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί»

Για το αν υπάρχει κάποια πρόβλεψη στήριξης των επιχειρήσεων στο θέμα των επιταγών ο υπουργός Οικονομικών είπε πως αυτή τη στιγμή προέχει η επέκταση του ιδιαίτερου καθεστώτος «παγώματός» τους και για τον Απρίλιο που ανακοινώθηκε. Και προσέθεσε ότι «είναι νωρίς ακόμα να σας απαντήσω για αυτό θα πρέπει να δούμε πώς θα κινηθεί η αγορά τον Απρίλιο». Πάντως, ανέφερε πως τα μέτρα στήριξης είναι ήδη στοχευμένα και πολύ μεγαλύτερα ποσά διατέθηκαν σε τουριστικές περιοχές. Και επανέλαβε πως τουριστικά το 2021 θα είναι καλύτερο από το 2020, αν και το ποσοστό ανόδου θα είναι μικρότερο από ότι στις αρχικές εκτιμήσεις.

«Υπάρχει σε όλους μας αβεβαιότητα» είπε αλλά «νομίζω ότι μετά από 13 μήνες δικαιούμαι να υποστηρίζω ότι η στρατηγική που ακολουθήσαμε να ρίχνουμε όπλα στη μάχη αλλά ταυτόχρονα να κρατάμε και πολεμοφόδια για την επόμενη μέρα ήταν η ορθή. Θα είμαστε κοντά στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί. Κάθε φορά θα κοιτάμε τα δεδομένα της οικονομίας. Σήμερα που μιλάμε δεν ξέρουμε αν θα λειτουργήσει η οικονομία την επόμενη Δευτέρα. Όταν θα έχουμε μία πληρέστερη εικόνα για τον Απρίλη θα τοποθετηθούμε».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr