Σταϊκούρας: Για τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή και ότι αυτός περιλαμβάνει και για το νέο έτος μίλησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Για τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή και ότι αυτός περιλαμβάνει και για το νέο έτος μίλησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ τόνισε πως δεν θα επιβληθεί κανένας νέος φόρος το 2022 ενώ θα υπάρξει πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ και αύξηση του κατώτατου μισθού.

Κανένας φόρος το 2022

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως  ο νέος προϋπολογισμός δεν θα έχει κανένα καινούριο φόρο.

Πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Η πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι της τάξης των 60 εκατ. ευρώ, χωρίς να αποκαλύπτει για την ώρα ποιοι θα ωφεληθούν από την εν λόγω μείωση: Μέχρι τα τέλη Γενάρη θα ξέρουμε ποιοι θα ωφεληθούν από την μόνιμη μείωση του συνολικού ΕΝΦΙΑ», σημείωσε, τονίζοντας ότι τον Μάρτιο του 22 θα μπουν οι αντικειμενικές, θα αλλάξουν οι κλίμακες και οι συντελεστές και παράλληλα υπάρχει σχέδιο ο ΕΝΦΙΑ να πληρώνεται σε δέκα δόσεις.

Ποιες οι υπόλοιπες ρυθμίσεις

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε συνοπτικά στις υπόλοιπες ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στον νέο προϋπολογισμό:

  • Μείωση του φόρου όλων των επιχειρήσεων στο 22% από 29%
  • Νόμιμη μείωση προκαταβολής φόρου  όλων των επιχειρήσεων από το 100%  στο 80 %  και στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%
  • Νόμιμη μείωση της φορολόγησης των φυσικών προσώπων στα χαμηλά στρώματα στο 9%
  • Νόμιμη μείωση της των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες
  • Καταργηση εισφοράς αλλληλεγγύης για τα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα
  • Όλες οι μειώσεις ΦΠΑ μέχρι τον Ιούνιο 2022.

Αύξηση του κατώτατου μισθού

«Πλέον υπάρχουν τα δεδομένα στην οικονομία για αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022″. Στο ερώτημα για ενδεχόμενη 2η αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022 , ο Υπ. Οικονομικών δήλωσε ότι πλέον υπάρχουν τα δεδομένα στην οικονομία όπως αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό για την εν λόγω αύξηση: «Το πόση θα είναι αυτή θα εξαρτηθεί από τη διαβούλευση που θα γίνει το επόμενο διάστημα με τους φορείς από το υπουργείο εργασίας, την εισήγηση που θα κάνουν εκείνοι στο υπουργό εργασίας και την εισήγησή που θα κάνει εκείνος στο υπουργικό συμβούλιο», τόνισε ο ίδιος.

«Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν, κάνουμε μία σοβαρή προσπάθεια να κρατήσουμε όρθια τα δημόσια οικονομικά της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr