Στο ποσό που θα λάβει μακροπρόθεσμα η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Μεγάλο πλήγμα υπέστη η ελληνική οικονομία φέτος από τη μείωση του τζίρου από τον τουρισμό», παραδέχθηκε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε πως «η ύφεση το τελευταίο 9μηνο ήταν χειρότερη συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπήρξαν όμως και δείκτες που έδωσαν έναν μικρό τόνο αισιοδοξίας, όπως η ιδιωτική κατανάλωση που αυξήθηκε κατά 15%». «Τα μέτρα στήριξης έπιασαν τόπο», σχολίασε στη συνέχεια.

Μιλώντας για την έκθεση του ΟΟΣΑ, ο κ. Σταϊκούρας, απαντώντας εμμέσως και στην κριτική της αντιπολίτευση είπε ότι «αν υιοθετήσουμε πλήρως την έκθεση τότε θα πρέπει να αποδεχθούμε και την εκτίμηση ότι το ’22 η ανάπτυξη της Ελλάδας θα είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως με 7%».

Τα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας ήταν περίπου 24 δις ευρώ ενώ όπως αποκάλυψε ο υπουργός του χρόνου θα είναι άλλα 7,5 δις ευρώ. «Συνολικά 31 δις ευρώ, δηλαδή όσα χρήματα θα εισέλθουν στη χώρα τα επόμενα έτη από το Ταμείο Ανάκαμψης», είπε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας ειδική μνεία στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι οι εισροές από εκεί θα ξεκινήσουν τους πρώτους έξι μήνες του 2021. Σύμφωνα με μελέτη του υπουργείου, η εκτίμηση είναι ότι η Ελλάδα, θα λάβει το υψηλότερο ποσό προκαταβολής που θα υπερβαίνει το 1% του ΑΕΠ, «προσδοκόμενο είναι να πάρουμε 5,5 δις ευρώ». Παράλληλα, όπως είπε ο υπουργός, «υπάρχει ένα σχέδιο χρηματοδότησης συνδυαστικό όπου στηρίζεται και η κοινωνία και η βιώσιμη ανάπτυξη. Ήδη έχουν αναδείξει επενδύσεις σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα την απολιγνητοποίηση της χώρας μας».

Μιλώντας για την πανδημία και τα μέτρα στήριξης, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τους εργαζόμενους με βάση τα οικονομικά δεδομένα του κράτους. «Για όσο χρειαστεί και το 2021 η ελληνική κυβέρνηση θα είναι κοντά στην κοινωνία. Από τα χρήματα θα στηριχθεί τόσο το Σύστημα Υγείας όσο και η ρευστότητα στην οικονομία» κατέληξε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr