Σταϊκούρας: Πλέγμα νέων παρεμβάσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας προκειμένου να προστατευθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πλέγμα νέων παρεμβάσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας προκειμένου να προστατευθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τι ανέφερε για τα ενεργειακά

Σχετικά με τα ενεργειακά σημείωσε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το κόστος της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο και μάλιστα είναι οξύτερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ωστόσο σημείωσε ότι είναι παροδικό και το δεύτερο τρίμηνο του 2022 θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται.

«Η ελληνική πολιτεία πρέπει να βρει τρόπους να ενισχύσει τη βοήθειά της προς τους πολίτες το επόμενο διάστημα. Προσπαθούμε να δούμε σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος τι επόμενες κινήσεις θα κάνουμε τον Δεκέμβριο και το 2022 για να καλύψουμε ακόμα περισσότερο το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους. Όταν οξύνεται η κατάσταση, πρέπει να αλλάζουμε τους στόχους και να βοηθάμε περισσότερο. Σχεδιάζουμε πλέγμα παρεμβάσεων για να βοηθήσουμε συνολικά και συνεκτικά νοικοκυριά κι επιχειρήσεις για τις δίδυμες κρίσεις (υγειονομική και ενεργειακή) που αντιμετωπίζουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Για τον κρατικό προϋπολογισμό

Για τον προϋπολογισμό, η συζήτηση για τον οποίο στη Βουλή ξεκινά σήμερα, σημείωσε ότι δε θα υπάρξουν αλλαγές. «Αυτό δε σημαίνει ότι η οικονομία δεν έχει μια δυναμική. Αυτό δε σημαίνει ανάλογα με το πως εξελίσσονται οι κρίσεις, γιατί υπάρχουν κρίσεις και μάλιστα δίδυμες κρίσεις- και στο υγειονομικό πεδίο με μεταλλάξεις και στο πεδίο της ενέργειας- δεν υπάρχουν οι ανάγκες για παρεμβάσεις και αυτές τις κάνουμε και θα συνεχίσουμε να τις κάνουμε όπου κρίνεται απαραίτητο», υπογράμμισε.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

Όπως ανέφερε, αν και ο προϋπολογισμός κλείνει με βάση τον σχεδιασμό, δεν μπορεί κανείς να είναι ικανοποιημένος όταν το πρωτογενές έλλειμμα είναι της τάξεως του 7%. Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι «έπρεπε να βοηθήσουμε την κοινωνία και σωστά πράξαμε, αλλά οι δαπάνες της χώρας είναι αυξημένες σε σχέση με τα έσοδα κατά περίπου 13 δισ. ευρώ. Κι αυτό γιατί έπρεπε να στηρίξουμε ως πολιτεία νοικοκυριά κι επιχειρήσεις για την υγειονομική κρίση με 43,4 δισ. ευρώ την τριετία, έπρεπε να τους στηρίξουμε για τις πυρκαγιές με πάνω από 0,5 δισ. ευρώ το καλοκαίρι και μέχρι σήμερα έχουμε στηρίξει πάλι νοικοκυριά κι επιχειρήσεις για την ενεργειακή κρίση με πάνω από 1,1 δισ. ευρώ».

Για τον ΕΝΦΙΑ

«Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει τις μειώσεις που έχουμε ήδη ανακοινώσει, όπως οι μόνιμες παρεμβάσεις, για παράδειγμα η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% κι έχουμε βάλει μείωση συν 60 εκατ. ευρώ το 2022. Σε ποια νοικοκυριά θα πάει αυτό θα το δούμε τον Ιανουάριο. Έχουμε μια περαιτέρω μείωση στη φορολόγηση των επιχειρήσεων στο 22% από 29% που το παραλάβαμε, μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 4% και οι μόνιμες μειώσεις σε προκαταβολές φόρου και ισχύει η μείωση της φορολόγησης στα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9% για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα», συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr