Η κούρσα των εμβολίων καλά κρατεί, με την Ρωσία να ανακοινώνει σήμερα ότι έχει ήδη ξεκινήσει τους εμβολιασμούς με το Sputnik – V. Συγκεκριμένα νοσοκομείο στο νότιο τμήμα της Μόσχας ανακοίνωσε σήμερα ότι η πρώτη παρτίδα του ρωσικού εμβολίου που θα χρησιμοποιηθεί για τους πολίτες, έχει ήδη φτάσει και οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν. Σήμερα προηγήθηκε η ανακοίνωση της Moderna ότι καταθέτει αίτημα έγκρισης στον Οργανισμό Φαρμάκων στις ΗΠΑ, ενώ λίγες μέρες πριν ανάλογο αίτημα υπέβαλε η Pfizer.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το Κεντρικό Νοσοκομείο της πόλης Ντομοντέντοβο ανακοίνωσε στον ιστότοπό του ότι όσοι κάτοικοι της περιοχής επιθυμούν να εμβολιασθούν, θα πρέπει προηγουμένως να δηλώσουν την εγγραφή τους σε μια κυβερνητική ιστοσελίδα και όταν προσέλθουν για τον εμβολιασμό να φέρουν μαζί τους το αρνητικό αποτέλεσμα από τεστ κοροναϊού που έχουν κάνει μαζί με την ταυτότητά τους.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι το Sputnik – V είναι κατά 92% ασφαλές

Η Ρωσία, η οποία προσπαθεί να ανταγωνισθεί τις δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες στην κούρσα του εμβολίου, ανακοίνωσε ότι τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V έδειξαν ότι το εμβόλιο είναι κατά 92% αποτελεσματικό και ασφαλές.

Τα κρούσματα κοροναϊού άρχισαν να αυξάνονται από τον Σεπτέμβριο, αλλά οι αρχές αντιτίθενται στην επιβολή ενός lockdown (απαγορευτικού), υποστηρίζοντας ότι τα στοχευμένα μέτρα είναι επαρκή για την αντιμετώπισης της κρίσης.

Την ίδια στιγμή η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η Ουγγαρία έχει δικαίωμα να αγοράσει το Sputnik – V

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει το δικαίωμα να εγκρίνει την χρήση του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού Sputnik-V, το οποίο όμως δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ναι, οι χώρες μέλη έχουν την δυνατότητα έγκρισης του εμβολίου στο πλαίσιο μιας ειδικής διαδικασίας σε έκτακτες καταστάσεις. Αυτή η απόφαση χώρας μέλους, στην δεδομένη περίπτωση αφορά την Ουγγαρία. Όμως το εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στην Ουγγαρία, δεν μπορεί να κυκλοφορήσει εκτός της Ουγγαρίας, σε άλλες χώρες της ΕΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογράμμισε ότι η Ουγγαρία στην περίπτωση αυτή θα φέρει μόνη της την ευθύνη για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik-V, και όχι οι ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr