Περιστατικά μόλυνσης από την Covid-19 μετά τον εμβολιασμό με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά του κορωνοϊού είναι σπάνια και εντοπίζονται στην διάρκεια τριών εβδομάδων μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου, όταν δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη πλήρως η ανοσία, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του επιστημονικού κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Ν. Γκαμαλέι που ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ.

«Κατά την διάρκεια της περιόδου που έπεται του εμβολιασμού, παρατηρούμε σπάνια περιστατικά μόλυνσης ατόμων που έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου και μεμονωμένα περιστατικά μόλυνσης σε άτομα που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και στους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί μετά τον εμβολιασμό η διάρκειας 21 ημερών περίοδος που απαιτείται για να αποκτηθεί η ανοσία», δήλωσε ο Γκίντσμπουργκ.

Κομισιόν εμβόλιο εμβολιασμοί στην Ευρώπη

Εμβολιασμοί

Sputnik V: Οι παρατηρήσεις

Ο Γκίντσμπουργκ δήλωσε επίσης ότι εμβολιασμένος και προστατευμένος από τον κορωνοϊό θεωρείται κάποιος που έχει κάνει την δεύτερη δόση του εμβολίου και έχουν περάσει τρεις εβδομάδες. «Οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι στα άτομα νεαρής ηλικίας η ανοσία κατά κανόνα διαμορφώνεται γρηγορότερα απ’ ό,τι στα άτομα μεγάλης ηλικίας και ιδιαίτερα σ’ εκείνους που είναι άνω των 60 ετών για τους οποίους απαιτείται περισσότερος χρόνος», δήλωσε ο Γκίντσμπουργκ.

Επέστησε επίσης την προσοχή σε όλους όσους έχουν εμβολιασθεί να συνεχίσουν να τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας: να φορούν μάσκες, να πλένουν τα χέρια τους και να τηρούν τις αποστάσεις, ιδιαίτερα την περίοδο μεταξύ της πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου και για τρεις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό να το κάνουν άτομα άνω των 60 ετών, καθώς όπως είπε ο κίνδυνος να μολυνθούν και να έχουν επιπλοκές είναι εξαιρετικά μεγάλος και αυτό το βλέπουμε στην πράξη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr