Η εν λόγω σπείρα έχει κλέψει οκτώ προτομές σε Φιλοθέη, Αρτέμιδα και Νέα Ιωνία – Πούλησαν για 150 ευρώ προτομή του Ελευθέριου Βενιζέλου

Σημαντική επιτυχία για την ΕΛΑΣ η εξάρθρωση σπείρας που “ξήλωνε” χάλκινες προτομές από τις πλατείες και τις πουλούσε σε εταιρία σκραπ.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο άτομα, ένας 36χρονος και μία 35χρονη, οι οποίοι έκλεψαν χάλκινη προτομή του Ελευθέριου Βενιζέλου από πλατεία της Αρτέμιδας και την πούλησαν έναντι 150 ευρώ σε σκραπατζίδικο στο Μενίδι, όπου ο 53χρονος ιδιοκτήτης του την έλιωσε άμεσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε κιλό χαλκού κοστίζει τέσσερα ευρώ.

Τον περασμένο Μάιο, έκαναν το ίδιο και στην προτομή του Στέλιου Καζαντζίδη στη Νέα Ιωνία, κοντά στο σπίτι που είχε γεννηθεί και μεγαλώσει ο λαϊκός τραγουδιστής.

Τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, συνέλαβαν το ζευγάρι και τον ιδιοκτήτη της εταιρίας σκραπ, ενώ αναζητούν 32χρονο συνεργό τους.

Ερασιτεχνικό βίντεο αποκάλυψε τους δράστες

Η αρχή για την εξάρθρωση της σπείρας έγινε όταν πολίτης τράβηξε με την κάμερα του κινητού του την κλοπή της προτομής του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Αρτέμιδα, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο τις αρχές να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους δράστες.

Η εν λόγω σπείρα έχει κλέψει οκτώ προτομές σε Φιλοθέη, Αρτέμιδα και Νέα Ιωνία.

Αναλυτικότερα:

  1. Την 7-6-2022 αφαίρεσαν την προτομή του ΜΑΛΕΒΙΤΣΗ που βρισκόταν απέναντι από το Λύκειο Φιλόθεης.
  2. Την 14-6-2022 την πλατεία Δηλβόη στη Νέα Ερυθραία αφαίρεσαν την προτομή του ΗΡΩΑ ΔΗΛΒΟΗ
  3. Την 7-7-2022 στην πλατεία Ελευθερίου στην Αρτέμιδα αφαίρεσαν την προτομή του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
  4. Σε προγενέστερο χρόνο από την 17-4-2022 στην πλατεία Φιλήντα στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του ΦΙΛΗΝΤΑ
  5. Την 18-4-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
  6. Σε προγενέστερο χρόνο από την 12-5-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ
  7. Σε προγενέστερο χρόνο από την 26-4-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή της ΣΟΥΡΗ
  8. Σε προγενέστερο χρόνο από την 12-5-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τεσσάρων (4) ατόμων, τριών ημεδαπών 36, 32 και 53 ετών και 35χρονης αλλοδαπής, για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης – συμμορίας, διακεκριμένες κλοπές κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, από δύο η περισσότερους που είχαν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών, αφαιρώντας πράγματα καλλιτεχνικής και ιστορικής σημασίας που βρίσκονται εκτεθειμένα σε δημόσιο τόπο, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και παράβαση του Νόμου περί όπλων.

Συνελήφθησαν, την 7-7-2022 στην περιοχή της Αρτέμιδας, από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας, ο 36χρονος και η 35χρονη και στην περιοχή των Αχαρνών ο 53χρονος. Αναζητείται ο 32χρονος.

Ειδικότερα, πρώτες πρωινές ώρες της 7-7-2022 ο 36χρονος και η 35χρονη, επιβαίνοντες σε αυτοκίνητο, προσέγγισαν Πλατεία στην περιοχή της Αρτέμιδος και αφαίρεσαν την προτομή του Ελευθέριου ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, αποκολλώντας την εξ’ ολοκλήρου από την βάση της.

Μετά από αναζητήσεις, εντοπίστηκαν στην περιοχή της Αρτέμιδος, ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν. Από την έρευνα που επακολούθησε διαπιστώθηκε ότι λίγες ώρες μετά την κλοπή, μετέβησαν σε «σκραπατζίδικο», στην περιοχή των Αχαρνών, όπου πούλησαν την προτομή.

Το σκαρπατζίδικο εντοπίσθηκε και συνελήφθη ο 53χρονος ημεδαπός ιδιοκτήτης του, ο οποίος αποδέχτηκε την αγορά της προτομής, έναντι του ποσού των 150 ευρώ, την οποία εν συνεχεία έλιωσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την προανακριτική έρευνα, ο 32χρονος, ο 36χρονος και η 35χρονη κατηγορούμενοι, οργανώθηκαν, με σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος για βιοπορισμό, διαπράττοντας κλοπές προτομών από την ευρύτερη περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης, επιβαίνοντες σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, προσέγγιζαν πρώτες πρωινές ώρες, πάρκα και πλατείες στην περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής, στις οποίες είχαν ήδη εντοπίσει μνημεία με προτομές.

Κατόπιν, αποβιβάζονταν από το όχημα και αφαιρούσαν την προτομή, αποκολλώντας την εξ’ ολοκλήρου από τη βάση της, στη συνέχεια την τοποθετούσαν στο εκάστοτε «επιχειρησιακό» αυτοκίνητο και αποχωρούσαν από το σημείο, μεταβαίνοντας σε άμεσο χρόνο σε «σκαρπατζίδικο» για να την πουλήσουν, βάσει του βάρους της.

Μετά από έρευνα στην οικία του 35χρονου και της 36χρονης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κυνηγετική καραμπίνα και 3 φυσίγγια. Κατασχέθηκε επίσης και το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν, ως μέσο διευκόλυνσης τέλεσης των αξιόποινων πράξεων.

Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, διαπιστώθηκε η συμμετοχή των κατηγορουμένων συνολικά στις κάτωθι αξιόποινες πράξεις:

1. Την 7-6-2022 αφαίρεσαν την προτομή του ΜΑΛΕΒΙΤΣΗ που βρισκόταν απέναντι από το Λύκειο Φιλόθεης.

2. Την 14-6-2022 την πλατεία Δηλβόη στη Νέα Ερυθραία αφαίρεσαν την προτομή του ΗΡΩΑ ΔΗΛΒΟΗ

3. Την 7-7-2022 στην πλατεία Ελευθερίου στην Αρτέμιδα αφαίρεσαν την προτομή του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

4. Σε προγενέστερο χρόνο από την 17-4-2022 στην πλατεία Φιλήντα στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του ΦΙΛΗΝΤΑ

5. Την 18-4-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

6. Σε προγενέστερο χρόνο από την 12-5-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ

7. Σε προγενέστερο χρόνο από την 26-4-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή της ΣΟΥΡΗ

8. Σε προγενέστερο χρόνο από την 12-5-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ.Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε για κυρία ανάκριση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr