Σίγουρος ότι δεν θα επαναληφθεί μία οικονομική κρίση στην Ευρώπη δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς

Σίγουρος ότι δεν θα επαναληφθεί μία οικονομική κρίση στην Ευρώπη δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, υποβαθμίζοντας τις πιθανές συνέπειες μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από τη «βουτιά» στην τιμή της μετοχής της Credit Suisse.

Ο κ. Σολτς παραχώρησε συνέντευξη στην οικονομική επιθεώρηση Χάντελσμπλατ, χαρακτηρίζοντας «αδόκιμες» τις συγκρίσεις με την κατάρρευση της Lehman Brothers, το 2008. «Το νομισματικό σύστημα δεν είναι πλέον τόσο εύθραυστο, όσο πριν από την οικονομική κρίση. Ζούμε σε μια εντελώς διαφορετική εποχή», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός καγκελάριος.

Και συνέχισε λέγοντας: «Τόσο ο νομοθέτης όσο και οι εποπτικές Αρχές των τραπεζών έχουν διδαχθεί από τη χρεοκοπία της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας το 2008, οι ρυθμίσεις για τις τράπεζες είναι σήμερα πιο αυστηρές. Επιπρόσθετα, οι αρμόδιοι σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Ελβετία δρουν πλέον γρήγορα και αποφασιστικά.

Επίσης, οι καταθέσεις είναι ασφαλείς. Όχι μόνο λόγω της μεγαλύτερης ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος και των αυστηρότερων κανόνων, αλλά και λόγω της οικονομικής μας ισχύος», διαβεβαιώνει ο Σολτς.

Ανάγκη για αλλαγές στην ΕΕ

Ο Όλαφ Σολτς, ωστόσο, σημείωσε την ανάγκη για αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς «μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα θα υπάρχουν πιθανώς 10 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, επομένως το ειδικό βάρος της ΕΕ με τα 400 εκ. πολίτες της θα μειωθεί. Ταυτόχρονα, η Ένωση θέλει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής και οικονομικής εξέλιξης. Για να πετύχει αυτό, θα πρέπει να αναπτύξουμε περαιτέρω την εσωτερική αγορά και να υλοποιήσουμε επιτέλους την Τραπεζική Ένωση και την Ένωση Κεφαλαιαγορών».

Πηγή: pagenews.gr