Η νέα υφυπουργός στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, Αρμόδια για την ένταξη, Σοφία Βούλτεψη μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη.

Η υφυπουργός τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνες για το μεταναστευτικό, σημείωσε ότι η φύλαξη των συνόρων είναι πολύ αποτελεσματική, υποστήριξε ότι οι κλειστές δομές στέλνουν αποτρεπτικό μήνυμα, ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διέλυσε όλες τις τάξεις, όχι μόνο τη μεσαία. Διαβάστε τι είπε η Σοφία Βούλτεψη στον Δημήτρη Τάκη:

Για τη δημοσκόπηση της Opinion Poll που δείχνει ότι το μεταναστευτικό είναι ένας από τους τομείς όπου οι πολίτες βαθμολογούν πιο χαμηλά την κυβέρνηση:

«Μου κάνει εντύπωση (σ.σ. το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης). Νομίζω, όμως, ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αυτόν τον καιρό τα απόνερα μιας εδραίας πεποίθησης που έχει δημιουργηθεί από τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό ήταν το μεγάλο λάθος που έγινε την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Δημιούργησαν ένα πρόβλημα με αυτές τις αθρόες προσελεύσεις και την άρνηση, την πεισματική, να μη γίνεται διαχωρισμός μεταξύ μεταναστών και προσφύγων. Δημιούργησαν μια κατάσταση, μια εδραιωμένη πεποίθηση ότι ό, τι κι αν κάνεις δεν θα πας καλά, αυτό το πρόβλημα δεν λύνεται, είναι πολύ μεγάλο.

Ίσως, ναι, έχει προβληθεί πάρα πολύ το θέμα της ψηφιακής μετάβασης και είναι και σημαντικό και ορθώς έρχεται στη θέση που έρχεται. Όμως, και το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους και πρέπει να γίνει περισσότερο γνωστό αυτό που έχει γίνει, ειδικά τον τελευταίο χρόνο.

Να δούμε λίγο τα χαρακτηριστικά μιας έρευνας. Δηλαδή είναι τελευταίο ενώ αντιμετωπίστηκε η απόπειρα εισβολής στον Έβρο; Το μεταναστευτικό είναι μια συνολική πολιτική από την κυβέρνηση, εμπλέκονται πολλά υπουργεία. Το γεγονός ότι είναι οχυρωμένος ο Έβρος ή στα νησιά είναι μηδενικές οι ροές για μεγάλο διάστημα, αυτό δεν μπορεί να μην αξιολογείται».

 Για το αν αυτή η χαμηλή βαθμολόγηση έχει προκύψει λόγω του ότι ένα κομμάτι ψηφοφόρων της ΝΔ ήθελαν πιο σκληρή στάση στο μεταναστευτικό:

«Ναι, αλλά και πάλι, και αυτό έχει γίνει. Η μείωση των διαμενόντων στα νησιά κινείται μεταξύ 53 και 74%. Στα βασικά νησιά που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση. Προφανώς, ναι, συμφωνώ και εγώ ότι πρέπει να γίνει πιο γνωστή αυτή η δουλειά. Μπορεί να μην έχει γίνει γνωστή. Μια εικόνα που είναι εδραιωμένη, είναι δύσκολο να τη βγάλεις από το μυαλό των ανθρώπων. Σε πρώτη φάση επειδή είχαμε αυτή την επιθετικότητα στα βόρεια συνορά μας, το αντιμετώπισαν θετικά, αλλά στο μεταξύ ξεχάστηκε και συνεχίζουν να βλέπουν τα προβλήματα. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε αποχωρήσεις.

Εδώ να πώ και κάτι που δεν είναι καθόλου γνωστό. Όπως ξέρουμε όλοι, οι άνθρωποι που παίρνουν άσυλο επειδή έχουν αυτό το δικαίωμα, ουσιαστικά αυτή την προστασία τη λαμβάνουν στη χώρα όπου έλαβαν το άσυλο. Δηλαδή εσύ Ελλάδα αποφασίζεις ότι τόσες χιλιάδες άνθρωποι θα πάρουν άσυλο επειδή πρέπει να προστατευτούν από έναν πόλεμο, έναν διωγμό, έναν κατατρεγμό. Εσύ έχεις την ευθύνη να τους αναλάβεις αυτούς και έρχεται εδώ η δική μου δουλειά. Τι είναι η μεγάλη επιτυχία τώρα; Ερχόμαστε τώρα εμείς και πατάμε πάνω στη δουλειά άλλων.

Πέρσι, και το λέω και για τον Νότη Μηταράκη, τον υπουργό, για πρώτη φορά δέχθηκαν οι Ευρωπαίοι μετεγκαταστάσεις ανθρώπων που ήδη έχουν άσυλο. Άρα, ενώ εμείς οφείλαμε να τους έχουμε εδώ, για πρώτη φορά αναγνώρισαν τη διαδικασία του ασύλου που κάνουμε στην Ελλάδα και δέχθηκαν ανθρώπους που έχουν άσυλο.

Μέχρι τώρα, μόνο αιτούντες άσυλο λαμβάνουν μέρος στις μετεγκαταστάσεις. Πάνε και ζητάνε το άσυλο εκεί και γίνονται οι διαδικασίες εκεί. Αυτό είναι επίσης μία μεγάλη επιτυχία».

Για το αν υπάρχει σχέδιο αν υπάρξουν αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών:

«Προφανώς. Μα, το σχέδιο εφαρμόζεται μόνιμα. Εγώ δεν ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι έκλεισε την κάνουλα η Τουρκία. Η Τουρκία πάντα θέλει να χρησιμοποιεί αυτό το εργαλείο. Απλώς πιστεύω ότι ήταν τόσο αποφασιστική η φύλαξη των συνόρων, τόσο έντονο το μήνυμα ότι η χώρα έχει σύνορα και αυτά φυλάσσονται και τόσο έντονο το μήνυμα που προέκυψε από την επιτάχυνση της διαδικασίας του ασύλου, γιατί πριν ήταν 2-3 χρόνια και τώρα είναι λιγότερο από έναν χρόνο.

Άρα, ήξεραν ότι όταν φτάσουν εδώ έχουν και τρία χρόνια μπροστά τους να δουν τι θα κάνουν. Επίσης, οι κλειστές δομές. Οι κλειστές δομές είναι πολύ σοβαρό αποτρεπτικό μήνυμα».

Για το αν όταν φτιάξει ο καιρός μπορεί να αυξηθούν οι ροές:

«Εμείς δεν αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο. Δεν μπορούμε να πούμε τελειώσαμε, δεν έχουμε ροές. Πάντοτε υπάρχει αυτός ο κίνδυνος και γι’ αυτό λαμβάνονται και συγκεκριμένα μέτρα. Για παράδειγμα, γίνεται συζήτηση τώρα για μια δομή που γίνεται στον Έβρο. Αυτές οι κλειστές δομές χρηματοδοτούνται από την Κομισιόν.

Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, έχουμε 75 χιλιάδες θέσεις, κρεβάτια σε δομές και ξενοδοχεία που τώρα αποσυμφορούνται λόγω της μείωσης των ροών. Έχουμε φτάσει αυτή την στιγμή στις 64 χιλιάδες περίπου. Υπάρχουν και 10 χιλιάδες κρεβάτια κενά. Δεν γίνεται λοιπόν αυτό για να πάει κόσμος από αλλού.

Εξάλλου, δέσμευση και του πρωθυπουργού και όλων μας είναι ότι δεν πρόκειται στη Θράκη να υπάρξει μόνιμη δομή. Θέλουμε σε περίπτωση που γίνει κάτι, να μπορούμε να βάλουμε τους ανθρώπους εκεί. Αυτούς τώρα τους βρίσκουμε σε όλη τη Μακεδονία. Είναι και αυτό αποτρεπτικό. Αν μπούνε στην Ελλάδα, ξέρουν ότι θα μπουν κάπου μέσα. Αυτή την στιγμή είναι 600 άτομα περίπου».

Για την ατάκα Πολάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διέλυσε τη μεσαία τάξη:

«Ως προς τη διάλυση της μεσαίας τάξης και γενικά κάθε τάξης, όπως κατάλαβα. Δεν καταλαβαίνω τι λέει ο κ. Πολάκης, Μεσαία τάξη είναι οι άνθρωποι που στερήθηκαν το ΕΚΑΣ; Δεν είναι μεσαία τάξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ διέλυσε όλες τις τάξεις. Δεν άφησε και κανένα, μάλλον την πιο πλούσια τάξη πρέπει να κράτησε. Όταν έχεις κόψει το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις από τις χήρες, δεν είναι δυνατόν να συζητάς ότι έχεις διαλύσει τους υπόλοπους. Είναι προφανές ότι τους έχεις διαλύσει».

Πηγή: pagenews.gr