Σκυλακάκης: «Αυτή τη στιγμή έχουμε εξαντλήσει το δημοσιονομικό χώρο για το 2022, με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα», «αν τα πράγματα πάνε καλυτέρα θα το δούμε στην πορεία», «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα δημοσιονομικά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τον ΕΝΦΙΑ, τα δημοσιονομικά και άλλα ζητήματα μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης. Ο κ. Σκυλακάκης έκανε λόγο ότι ο δημοσιονομικός χώρος έχει εξαντληθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε εξαντλήσει το δημοσιονομικό χώρο για το 2022, με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα», «αν τα πράγματα πάνε καλυτέρα θα το δούμε στην πορεία», «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα δημοσιονομικά», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός εξήγησε, ότι η κυβέρνηση έβαλε ένα τεράστιο ποσό, «κυριολεκτικά ό,τι μπορούσαμε» για να αποκλιμακώσει ένα κομμάτι του πληθωρισμού που είναι το ηλεκτρικό ρεύμα και κυρίως διότι το πρόκειται για αγαθό απόλυτης ανάγκης, που δεν μπορεί να είναι σε ανεξέλεγκτη τιμή.

Για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

«Αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση του ΕΝΦΙΑ, που ήταν στραγγαλιστική για πάρα πολλούς ανθρώπους, πια εξομαλύνεται. 35% κάτω, είναι πολύ μεγάλη μείωση για έναν φόρο και από εκεί και πέρα με την καλύτερη πορεία της αγοράς των ακινήτων, ελπίζω να αρχίσουν και οι επενδύσεις στα ακίνητα, γιατί μια αγορά δουλεύει όχι μόνο όταν αυξάνονται οι αξίες αλλά και όταν αυξάνονται τα σπίτια που μπαίνουν στην αγορά», τόνισε.

Ο κ. Σκυλακάκης πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να έχουμε μια «βουλιμική στάση» στην αγορά ακινήτων και πως ο ΕΝΦΙΑ «ήταν μια μεγάλη ανωμαλία» που προκάλεσε έλλειψη επενδύσεων στην αγορά.

«Έχουμε κυριολεκτικά εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια και καταστήματα στα οποία δεν έγινε καμία επένδυση και έγιναν ακατάλληλα ή σχεδόν ακατάλληλα για χρήση. Και τώρα υπάρχει ένα μεγάλο κύμα ανακαινίσεων πολλά από μικρές ιδιωτικές επενδύσεις, που σταδιακά όσο μπαίνει στην αγορά θα την ομαλοποιήσει».

Για τον πληθωρισμό

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι στόχος είναι να μην γίνει ανατροφοδοτούμενος, καθώς η αιτία του σήμερα είναι εν μέρει η πανδημία, η διαταραχή των αλυσίδων προσφοράς που ακόμα δεν έχει τελειώσει στην Κίνα και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Εκτίμησε ότι εάν υπάρξει ομαλοποίηση στην υπόθεση του πολέμου, «ή τουλάχιστον δε συμβούν τα χειρότερα», τότε η βασική κινητήριος δύναμη του πληθωρισμού, που είναι οι τιμές των καυσίμων μπορούν να αρχίσουν κάποια στιγμή να αποκλιμακώνονται.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr