Σκυλακάκης για δημόσια έσοδα: Η καλή πορεία των δημοσίων εσόδων συνεχίστηκε και τον Μάρτιο δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Την υπέρβαση στόχου των φορολογικών εσόδων το 1ο τρίμηνο αλλά και χαμηλότερο κατά 1,5% του ΑΕΠ σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις έλλειμμα για το 2021 ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

“Η καλή πορεία των δημοσίων εσόδων συνεχίστηκε και τον Μάρτιο, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις στο οικονομικό κλίμα από τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας. Τα έσοδα από φόρους ήταν αυξημένα κατά 511 εκατ. ευρώ ή 17,5% έναντι του στόχου κάτι που υπεραντιστάθμισε τις πολύ υψηλές επιστροφές εσόδων οι οποίες ήταν αυξημένες κατά 321 εκατ. ευρώ από τον στόχο.” σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Παράλληλα συνέχισε λέγοντας: “Στις επόμενες ημέρες αναμένονται τα στοιχεία της Eurostat για το έλλειμμα του 2021, που εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά καλύτερα σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού. Συμφωνα με τους υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου πιθανώς η βελτίωση να φτάσει ή ακόμα και να ξεπεράσει την 1,5 μονάδα του ΑΕΠ. Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς επιβεβαιώνει προς τους θεσμούς και τις αγορές την συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και επιτρέπει την χωρίς αυξημένους δημοσιονομικούς κινδύνους λελογισμένη πρόσθετη ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έναντι των παράλογα υψηλών τιμών ενέργειας που έχει προκαλέσει η απεχθής ρωσική εισβολή”.

Για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές παραμένουν ισχυρές, αλλά υπάρχουν αλλαγές στη δομή τους, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Για το αν θα δοθεί και πότε νέο πακέτο μέτρων στήριξης

Μετά τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό των 2 δις ευρώ, το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώνεται πλέον προς το 2% του ΑΕΠ. Στις 30 Απριλίου θα κατατεθεί αυτή η πρόβλεψη αλλά «σε περιβάλλον πολύ μεγάλης αβεβαιότητας» για το τι θα γίνει στη συνέχεια ανάλογα με τις τιμές των καυσίμων, της ενέργειας, της παρέμβασης της ΕΕ και της πορείας του πολέμου.

Τι έδειξαν τα προσωρινά στοιχεία κρατικού προϋπολογισμού

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 3.921 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 3.593 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022 και ελλείμματος 5.714 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 1.687 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1.331 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 3.413 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 11.925 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1.387 εκατ. ευρώ ή 10,4% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Ωστόσο στη στοχοθεσία της εισηγητικής έκθεσης είχε συμπεριληφθεί η είσπραξη τον μήνα Φεβρουάριο της πρώτης δόσης για το 2022 από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) ύψους 1.718 εκατ. ευρώ, η οποία εισπράχθηκε στις 9 Απριλίου 2022 και θα εμφανιστεί στο Δελτίο Εκτέλεσης Κρατικού Προϋπολογισμού μηνός Απριλίου 2022. Εξαιρουμένου του ποσού από το ΤΑΑ τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση κατά 331 εκατ. ευρώ ή 2,5% έναντι του στόχου, παρά τα μειωμένα έσοδα ΠΔΕ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr