Σκρέκας: Ο υπουργός Περιβάλλοντος μίλησε σε συνέδριο σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων της χώρας.

Ο Κώστας Σκρέκας ανέφερε σε συνέδριο ότι το 80% των απορριμμάτων της χώρας καταλήγουν σε χωματερές. Ακόμη, ο υπουργός είχε αναφέρει πως δεν μπορεί να πει πως δεν θα αυξηθεί το ρεύμα. Σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε μιλήσει για το νέο «Εξοικονομώ», αλλά και για την απόφαση του Ευάγγελου Αποστολάκη να μην αποδεχθεί τελικά τη θέση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ανέφερε ότι “Αν δεν διαχειριστούμε με συνέπεια τα ενεργειακά αποθέματα και τις πρώτες ύλες, από το 2050 θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλο πλανήτη για να καλύψουμε τις ανάγκες μας”, από το βήμα του συνεδρίου ECONOMIST (THE POTENTIAL OF CIRCULAR ECONOMY: GREECE’S OBJECTIVES AND IMPLEMENTATION PROCESS).

“Σήμερα το 80% περίπου των απορριμμάτων στη χώρα καταλήγουν σε χωματερές”

Όπως υπογράμμισε βασική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση στον τομέα της ενέργειας είναι σωστή διαχείριση των φυσικών πηγών και η βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων. Ειδικότερα για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει να διανύσει αρκετά βήματα. Ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι σήμερα το 80% περίπου των απορριμμάτων στη χώρα καταλήγουν σε χωματερές, ενώ σε «ανεπτυγμένες» σε ζητήματα περιβάλλοντος ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό αυτό φτάνει στο 50%.

Όπως είπε, προτεραιότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι, από το 2035, να μειωθεί ακόμα περισσότερο και να αγγίξει το 15%. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσπαθήσουμε να το πετύχουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

“Πέρα από την προστασία του περιβάλλοντος θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας”

Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου σε θέματα ανακύκλωσης και ειδικότερα αναφέρθηκε στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση κυρίως των πλαστικών φιαλών πόσιμου νερού, καθώς επίσης του αλουμινίου και του γυαλιού. «Πέρα από την προστασία του περιβάλλοντος θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα εξασφαλίσουμε καλύτερο μέλλον και για επόμενες γενιές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, στην ομιλία του, χαρακτήρισε μοναδικές, σε παγκόσμιο επίπεδο, τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας και έκανε λόγο για συγκριτικά πλεονεκτήματα, έναντι άλλων χωρών, για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Μάλιστα, είπε ότι η Ελλάδα έχει περίπου τα ίδια εδαφολογικά και κλιματολογικά χαρακτηριστικά με την Καλιφόρνια η οποία, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, αποτελεί πρότυπο στην παραγωγή ήπιων μορφών ενέργειας.

Σκρέκας: Έχουμε μια εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου

«Αυτήν την στιγμή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παγκοσμίως, έχουμε μια εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και σε ότι αφορά την Ευρώπη εκτίναξη των τιμών για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα να έχουν διπλασιαστεί οι τιμές κόστους σε σχέση με 7 μήνες πριν», ανέφερε ο κ. Σκρέκας μιλώντας στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε: «Όλα αυτά είναι ένα μείγμα που πιέζει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Αρκετούς μήνες πριν έχουμε ανακοινώσει ότι θα αξιοποιήσουμε 100 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε με επιχορήγηση για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να εκμηδενιστούν τα κόστη για ρεύμα για δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά».

«Η ΡΑΕ έχει καλέσει την ΔΕΗ και τους ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος, που κατέχουν μερίδιο 35% από το σύνολο της αγοράς και τους έχει ζητήσει να γίνει ανάλυση της οικονομικής και τιμολογιακής πολιτικής τους, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει ποιο πρόγραμμα τον συμφέρει και να το επιλέξει, ενώ παρακολουθούμε και την αγορά για να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν αθέμιτες πρακτικές».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr