Σκρέκας: Στο 3ο αναπτυξιακό συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας, με τίτλο «’Αλμα Ανάπτυξης» μίλησε ο υπουργός.

«Θέλουμε η χώρα μας να είναι πρωτοπόρα στην προσπάθεια της Ευρώπης να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος το 2050», διαμήνυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο 3ο αναπτυξιακό συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας, με τίτλο «’Αλμα Ανάπτυξης», που πραγματοποιείται στη Ναύπακτο.

«Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει και να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες, ιδιαίτερα τώρα, όπου στην προσπάθεια αυτή έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία και ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα σχέδια στην Ευρώπη για την ενέργεια και το κλίμα, που προβλέπει επενδύσεις τουλάχιστον 44 δισεκατομμυρίων έως το 2030», πρόσθεσε.

Σκρέκας: 200.000 βιώσιμες θέσεις εργασίας σε ορίζοντα πενταετίας

Παράλληλα, ο Κώστας Σκρέκας σημείωσε ότι «όπως έχει αναφέρει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορούμε να δημιουργήσουμε με ορίζοντα πενταετίας, έως και 200.000 βιώσιμες θέσεις εργασίας, όπου πολλές από αυτές αφορούν στην ‘πράσινη’ ανάπτυξη, από τη στιγμή που έχουμε διοχετεύσει το 38% των πόρων που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Σχετικά με την δημόσια δαπάνη, είπε ότι «θα διοχετευθούν έξι δισεκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων που αφορούν στην ενεργειακή μετάβαση για την μείωση εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου». Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ο σχεδιασμός μας πατά σε γερά θεμέλια και η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας και στην μετάβαση σε μία πιο βιώσιμη οικονομία, με σεβασμό στους πολίτες και το περιβάλλον».

Σκρέκας

Στην συνέχεια, ο Κώστας Σκρέκας υπογράμμισε ότι «οι τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος θα αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, ενώ εξαιρετικά κρίσιμη θα είναι και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αφού θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που θα κληθούμε να διαχειριστούμε μετά την πανδημία». Ακόμη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι «προωθούμε τα έργα που βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής μας, όπως το σχήμα για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, αλλά και την απλοποίηση της διαδικασίας για νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Αναφερόμενος στις προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τόνισε ότι «αποδεικνύεται πως η ‘πράσινη’ οικονομία μπορεί να δημιουργήσει αρκετές εργασίας».

Σκρέκας: Τι δήλωσε για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας

Σχετικά με την ενεργειακή εξοικονόμηση, ο Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει σχεδιάσει ένα τεράστιο κύμα ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας και έχουμε βάλει ως στόχο, να αναβαθμίζονται ενεργειακά περίπου 60.000 σπίτια το χρόνο. Επίσης δύο δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αξιοποιηθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και συνολικά θα κινητοποιηθούν τα επόμενα πέντε χρόνια, περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ για την ενεργειακή εξοικονόμηση και παράλληλα θα δημιουργηθούν πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας».

Σκρέκας

Όσον αφορά στην ηλεκτροκίνηση, είπε ότι «έχουμε πρόγραμμα για την προώθησή της και εδώ θέλω να επισημάνω ότι τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, δηλαδή πριν αναλάβουμε την διακυβέρνηση της χώρας, είχαν πουληθεί στην χώρα περίπου 1.200 ηλεκτρικά οχήματα, ενώ σήμερα, ένα στα 10 αυτοκίνητα που πωλούνται, είναι ηλεκτρικά ή υβρικά».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr