«Δεν θα επιτρέψουμε την αισχροκέρδεια να απειλήσει την κοινωνία», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας

«Δεν θα επιτρέψουμε την αισχροκέρδεια να απειλήσει την κοινωνία», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, αναφερόμενος στην πρόσφατη κυβερνητική ανακοίνωση για μηχανισμό φορολόγησης υπερεσόδων και στον κλάδο της προμήθειας ενέργειας.

Σε παρέμβασή του στην ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Σκρέκας προανήγγειλε ότι την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα, θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή, και υπουργική απόφαση, που θα φορολογεί τα υπερέσοδα που θα δημιουργηθούν στον κλάδο της προμήθειας, για το ενδεκάμηνο μέχρι τον Νοέμβριο.

Όπως επισήμανε ο κ. Σκρέκας, έχει δημιουργηθεί από την κυβέρνηση μηχανισμός φορολόγησης υπερκερδών στην παραγωγή (και τώρα) «ερχόμαστε και κλείνουμε και το παράθυρο στην προμήθεια».

«Η Ελλάδα έχει φορολογήσει τα περισσότερα υπερέσοδα»

Ο κ. Σκρέκας είπε επίσης ότι μέχρι τώρα «έχουμε εισπράξει πάνω από 2,2 δισ. ευρώ», ενώ αναφέρθηκε και σε έρευνα για τα υπερκέρδη που έχουν φορολογήσει άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και (με τα έως τώρα στοιχεία) φαίνεται ότι «η Ελλάδα έχει φορολογήσει τα περισσότερα υπερέσοδα».

«Θα ζητήσουμε από τη ΡΑΕ να εξετάσει, για όλα τα 27 κράτη-μέλη, τι έχουν ανακτήσει από υπερέσοδα», προσέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ρεύμα: Πού θα κινηθούν οι επιδοτήσεις Νοεμβρίου 

Σημαντικά μειωμένες αναμένεται να είναι τον Νοέμβριο οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το insider.gr. Ωστόσο, οι «καθαρές» επιβαρύνσεις των καταναλωτών θα διαμορφωθούν έστω και οριακά χαμηλότερα από τον Οκτώβριο, χάρις στην αισθητή πτώση των χρεώσεων που ανακοίνωσαν όλοι οι προμηθευτές για τον επόμενο μήνα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιδότηση αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 24 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για την 1η κλίμακα κατανάλωσης (δηλαδή για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες μηνιαίως). Σε αυτή την περίπτωση, συνυπολογίζοντας την ενίσχυση, για την 1η κλίμακα οι «καθαρές» επιβαρύνσεις των καταναλωτών θα κινηθούν από 11 έως 23 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα – ανάλογα με τον προμηθευτή και τη χρέωση που αυτός ανακοίνωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr