Με άμεσες ενέργειες προχωρά το πρόγραμμα “Σπίτι μου”, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, εγκρίθηκε από το υπουργικό το σχετικό νομοσχέδιο, ενώ στόχος είναι έως τα τέλη του έτους να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ώστε από τον Ιανουάριο του 2023 να ξεκινήσει η υλοποίησή του.

Σε ανάρτησή του, ο κ.Σκέρτσος αναφέρει

«Στο σημερινό (χθες Τετάρτη) Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε το νομοσχέδιο που υλοποιεί το φιλόδοξο σχέδιο «Σπίτι μου», δηλαδή τη νέα πολιτική της κυβέρνησης για την απόκτηση προσιτής στέγης από νέους 18 έως 39 ετών. Στόχος είναι αφού τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο να ψηφισθεί έως τα τέλη του 2022 και από τον Ιανουάριο να ξεκινήσει η υλοποίηση των βασικών δράσεων».

και προσθέτει «Πέρα από τις δράσεις που έχουν ήδη παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο -δηλαδή τα φθηνά στεγαστικά δάνεια για αγορά κατοικιών άνω των 15 ετών, την κοινωνική αντιπαροχή δημοσίων οικοπέδων, την επιδότηση ανακαίνισης και φθηνής μίσθωσης κλειστών διαμερισμάτων και την επιδότηση ενεργειακής εξοικονόμησης και ανακαίνισης παλιών κατοικιών- παρουσιάστηκαν και 3 σημαντικές οριζόντιες νέες ρυθμίσεις που βάζουν τάξη στην αξιοποίηση της έως σήμερα αδρανούς ακίνητης περιουσίας του δημοσίου».

Οι ρυθμίσεις

Οι νέες αυτές ρυθμίσεις, όπως αναφέρει στην ανάρτησή σου είναι οι ακόλουθες:

  • Καθιέρωση της Πολεοδομικής χρήσης «Κοινωνική Κατοικία», ώστε να επιτραπεί οριζόντια σε αναξιοποίητα ακίνητα του Δημοσίου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κοινωνική κατοικία.
  • Ανάκληση παραχωρήσεων δημοσίων ακινήτων που δεν έχουν εκπληρώσει τον σκοπό της παραχώρησης εντός 15ετίας από την αρχική παραχώρηση, ώστε να απελευθερωθούν ακίνητα του δημοσίου που σήμερα είναι δεσμευμένα χωρίς προοπτική αξιοποίησης, για να αξιοποιηθούν ως κοινωνική κατοικία.
  • Ταχεία διαδικασία καθορισμού αποζημίωσης για ρυμοτομούμενα ακίνητα, όταν εμπλέκεται το Δημόσιο για τον προσδιορισμό της αποζημίωσης που οφείλεται εκατέρωθεν, ώστε η αποζημίωση να καταβάλλεται τάχιστα και έτσι το Δημόσιο να αποκτά γρήγορα τα ρυμοτομούμενα τμήματα.

Σε διαβούλευση και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους»

Ταυτόχρονα, o κ. Σκέρτσος υπενθυμίζει ότι έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 16/11/2022, ο οδηγός του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους», στο site του ΥΠΕΝ, με συνολικό προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ και δικαιούχους έως 20.000 νέους και νέες που θέλουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν παλιά τους ακίνητα.

«Για πρώτη φορά», επισημαίνει ο Άκης Σκέρτσος, «η Ελληνική Κυβέρνηση αποκτά μια σύγχρονη εργαλειοθήκη για τη στήριξη των νέων στην απόκτηση προσιτής στέγης αλλά και για την οργάνωση, διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου με στόχο την κοινωνική πολιτική».

Πηγή: pagenews.gr