Την ανησυχία τους εκφράζουν οι σεισμολόγοι για την πορεία του φαινομένου, καθώς όπως σημειώνουν η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη. Καλούν τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, μιας και η μετασεισμική δραστηριότητα δεν είναι η αναμενόμενη.

“Ακόμη επικίνδυνη η κατάσταση”

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ανέφερε: “Η κατάσταση είναι ακόμη επικίνδυνη, δεν έχουμε τελειώσει και μιλώ ιδιαίτερα για αυτούς που ζουν σε επικίνδυνα σπίτια. Δεν πρέπει να κατοικούνται επ’ ουδενι”. Επίσης προειδοποίησε τους ανθρώπους να μην πλησιάζουν παλιά κτίρια γιατί αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί. Τόνισε πως η ακολουθία βαίνει ομαλή, με δεκάδες μετασεισμούς. Μιλώντας δε στο Πρώτο Θέμα, προειδοποίησε για ενδεχόμενο μετασεισμού 6 Ρίχτερ.

Κώστας Παπαζάχος: Υποτονική η μετασεισμική ακολουοθία

Ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, ανέφερε στο Open TV: “Είναι πολύ υποτονική μετασεισμική ακολουθία και είχαμε ένα αδικαιολόγητα ήσυχο βράδυ ύστερα από έναν σεισμό 7 Ρίχτερ”. Και πρόσθεσε: “Δεν μπορούμε να πούμε ότι πέρασαν τα χειρότερα. Ήταν ο κύριος σεισμός, αλλά δεν πρέπει να δημιουργηθεί ούτε στιγμή η ψευδαίσθηση ότι τελείωσε και να είναι χαλαρή η επόμενη εβδομάδα. Είναι πολύ υποτονική μετασεισμική ακολουθία, και είχαμε ένα αδικαιολόγητα ήσυχο βράδυ ύστερα από έναν σεισμό 7 Ρίχτερ”. Για το ρήγμα, ανέφερε ότι “είναι 50 χιλιόμετρα και ακόμα μεγαλύτερο. Είναι πολύ μεγάλη η ρωγμή που έχει γίνει. Επιπλέον έχει πλάτος 15 χιλιόμετρα. Είναι τεράστια έκταση. Με τον κύριο σεισμό έχει σπάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της πλάκας. Παραμένουν όμως κάποια εμπόδια, που ο κύριος σεισμός δεν πέρασε και η διάρρηξη μπορεί να γίνει αργότερα. Μπορεί να ενεργοποιηθούν και να προχωρήσουν κι αυτά σε σεισμούς. Ένας σεισμός του 7, δίνει μετασεισμούς γύρω στο 6άρι”.

 

Άκης Τσελέντης: Μπορεί να έχουμε ισχυρούς μετασεισμού για μήνες

Ο πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, εξέφρασε επίσης ανησυχία, αναφέροντας σε δηλώσεις στον ΣΚΑΪ: “Είχαμε τη νύχτα πλούσια μετασεισμική ακολουθία, αλλά όχι αυτή που περίμενα. 5,5 Ρίχτερ και πάνω πρέπει να μας δώσει σεισμός τέτοιου μεγέθους”. Εκτίμησε ότι μετασεισμοί της τάξης των 6 Ρίχτερ, πρέπει να αναμένονται όχι μόνο μετά από 2 με 3 μέρες, αλλά ενδεχομένως και μετά από μήνες. Υπογράμμισε, πως ένας μετασεισμός της τάξης του 6 που είναι ρηχότερος από τα 10 χιλιόμετρα μπορεί να προκαλέσει πιο μεγάλη μετατόπιση του βυθού απ’ ό,τι ο κύριος σεισμός, αρά μπορεί να έχουμε πιο μεγάλο μικρό τσουνάμι. Τόνισε, πως οι κάτοικοι πρέπει να αποφεύγουν τις παραλίες και τα παλιά, εγκαταλελειμμένα σπίτια.

Έκκληση στους κατοίκους να προσέχουν

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε στο Open: “Η δύσκολη περίοδος πέρασε, αλλά έχουμε να διαχειριστούμε την μετασεισμική ακολουθία”. Εξέφρασε ικανοποίηση για την αντίδραση των αρχών, αλλά και για την αντοχή του οικοδομικού ιστού. “Είναι επόμενο ένας σεισμός των 6,7 Ρίχτερ να δώσει έναν μεγάλο μετασεισμό τις αμέσως επόμενες ώρες, με χρονικό όριο τα δύο 24ωρα” ανέφερε επίσης και κάλεσε τους κατοίκους να προφυλάσσονται. Είπε πως πιθανόν να γίνει νέο τσουνάμι, αλλά μικρότερης κλίμακας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr