Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέθεσε στον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν τη διοίκηση όλων των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν εμπλακεί στην Ουκρανία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέθεσε στον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν τη διοίκηση όλων των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν εμπλακεί στην Ουκρανία, όπως ανέφερε σε μία σημερινή ανακοίνωσή του. Η αλλαγή αυτή ακολουθεί την απομάκρυνση, όπως αναφέρθηκε στις αρχές της εβδομάδας των δύο διοικητών από τις συνολικά πέντε στρατιωτικές διοικήσεις της Ρωσίας.

Ποιος είναι ο Σεργκέι Σουροβίκιν

Ο Σεργκέι Σουροβίκιν, ο πρώην διοικητής των ρωσικών επιχειρήσεων στη Συρία, είναι «ένας διαβόητα διεφθαρμένος και βάναυσος στρατηγός ακόμη και με τα πρότυπα του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρει ο επικεφαλής του γραφείου των FT στη Μόσχα.

Από το 2017, ο Σουροβίκιν ηγείται των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων της Ρωσίας, ένα γραφείο που δημιουργήθηκε το 2015 όταν η ρωσική Πολεμική Αεροπορία, οι Αεροπορικές και Πυραυλικές Δυνάμεις και οι Διαστημικές Δυνάμεις τέθηκαν υπό μία διοίκηση.

Τον Ιούνιο, τοποθετήθηκε επικεφαλής των ρωσικών στρατευμάτων στη νότια Ουκρανία. Είχε υπηρετήσει στο παρελθόν στο Τατζικιστάν, την Τσετσενία και τη Συρία.

Τον Φεβρουάριο του 2022 προστέθηκε στη λίστα κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως «υπεύθυνος για την ενεργή υποστήριξη και εφαρμογή δράσεων και πολιτικών που υπονομεύουν και απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας καθώς και τη σταθερότητα ή την ασφάλεια στη χώρα».

Πηγή: pagenews.gr