Για πέμπτη μέρα τα σωστικά συνεργεία στην Τουρκία και τη Συρία προσπαθούν να εντοπίσουν και να διασώσουν ζωντανούς κάτω από τα χαλάσματα.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών στη Συρία και την Τουρκία αυξήθηκε και πάλι σήμερα, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για εντοπισμό επιζώντων στα ερείπια.

Ο νέος απολογισμός των νεκρών σε Τουρκία-Συρία από τους σεισμούς

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των νεκρών στη χώρα του ανέρχεται πλέον σε 19.388.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 3.384 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία εξαιτίας των σεισμών.

Η ανταπόκριση των Αρχών δεν είναι τόσο γρήγορη όσο θα ήθελε η κυβέρνηση, παραδέχεται ο Ερντογάν

Παράλληλα, για πρώτη φορά σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγνώρισε ότι η βοήθεια «δεν φτάνει τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν», πέντε ημέρες μετά τον σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 22.700 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία και που είναι ήδη ο πιο φονικός σεισμός που έπληξε την Τουρκία μετά το 1939, όταν έχασαν τη ζωή τους 33.000 άνθρωποι.

«Η καταστροφή επηρέασε τόσα πολλά κτίρια (…) που, δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να παράσχουμε την έκτακτη βοήθεια όσο γρήγορα ελπίζαμε», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους σε επίσκεψή του στην πόλη Αντιγιαμάν (νότια), που έχει πληγεί σοβαρά από την καταστροφή.

Ο Ερντογάν είχε ήδη αναγνωρίσει την Τετάρτη «κενά» στην ανταπόκριση των Αρχών στο σεισμό, λέγοντας ότι είναι «αδύνατον να ήμαστε προετοιμασμένοι για μια τέτοια καταστροφή».

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία επί 20 χρόνια και επιθυμεί να παραμείνει μετά τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου, επικρίνεται έντονα από τους επιζώντες για τη βραδύτητα της άφιξης της βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.

Στην επαρχία Αντιγιαμάν, μια από τις πληγείσες από τους σεισμούς, ο Μεχμέτ Γιλντιρίμ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο χθες «δεν είδα κανέναν πριν τις 14:00 τη δεύτερη ημέρα μετά τον σεισμό», δηλαδή 34 ώρες μετά την πρώτη δόνηση. «Ούτε το κράτος ούτε την αστυνομία ούτε στρατιώτες. Ντροπή σας! Μας αφήσατε στην τύχη μας».

Πολλοί άνθρωποι καταγγέλλουν ελλείψεις σε διαθέσιμα μέσα, ιδίως σε προμήθειες. Το Γαλλικό Πρακτορείο σημείωσε την Πέμπτη την ανάπτυξη περισσότερων ανυψωτικών μηχανημάτων και διασωστών -ειδικά ξένων- στην πόλη.

«Μπορεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να υπήρξαν ελλείψεις, τεχνικά προβλήματα, αλλά είμαστε στο πλευρό του λαού μας με όλα μας τα μέσα», τόνισε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει αναπτύξει «πιθανόν τη μεγαλύτερη ομάδα διάσωσης στον κόσμο, με 141.000 διασώστες.Παράλληλα, ανέφερε ότι κάποιοι άνθρωποι λεηλατούν καταστήματα και επιτίθενται σε επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στην επαρχία θα επιτρέψει στο κράτος να επιβάλει τα αναγκαία τιμωρητικά μέτρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr