Οι ώρες περνούν και οι πιθανότητες για εύρεση επιζώντων μειώνονται δραματικά.

Οι ώρες περνούν και οι πιθανότητες για εύρεση επιζώντων μειώνονται δραματικά. Κλίμα πένθους εξακολουθεί να επικρατεί στην Τουρκία με την κατάσταση να είναι απελπιστική και τα χαλάσματα να καλύπτουν κάθε ψήγμα ελπίδας. Ο τιτάνιος αγώνας των διασωστών συνεχίζεται, όμως ο χρόνος τελειώνει και αποδεικνύεται ότι είναι σχεδόν απίθανο, έχοντας συμπληρωθεί πάνω από 72 ώρες, υπό συνθήκες σοβαρών τραυματισμών και δριμέος ψύχους, να εντοπιστούν ζωντανοί κάτω από τα συντρίμμια.

Συνολικά σε Τουρκία και Συρία ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 20.000. Στην Τουρκία, ειδικότερα, τα θύματα ανέρχονται σε 16.546 και στη Συρία σε 3.162. Πολλοί άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία κοιμήθηκαν για τρίτη συνεχή νύχτα στο ύπαιθρο ή στα αυτοκίνητά τους εν μέσω πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, καθώς τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές και οι ίδιοι φοβούνται να μπουν σε αυτά.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι στην καρδιά του χειμώνα. Πολλοί κατασκήνωσαν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς σε χώρους στάθμευσης σούπερ μάρκετ και τζαμιών, ή απλά δίπλα στον δρόμο, ακόμα και μέσα στα χαλάσματα, έχοντας απεγνωσμένα ανάγκη για τρόφιμα, νερό και θέρμανση.

Σε πρατήριο καυσίμων κοντά στην πόλη Κεμαλπασά, οι κάτοικοι έψαχναν μέσα σε χαρτόκουτα με ρούχα που έχουν προσφερθεί ως βοήθεια.
 Στο λιμάνι του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), δημοσιογράφοι του Reuters είδαν ανθρώπους να κάθονται γύρω από φωτιές που είχαν ανάψει στην άκρη του δρόμου ή σε μισοκατεστραμμένα γκαράζ και αποθήκες. Τα μοναδικά φώτα ήταν οι προβολείς που είναι στραμμένοι στους γερανούς που προσπαθούν να απομακρύνουν χαλάσματα.

Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 6.500 κτίρια έχουν καταρρεύσει στην Τουρκία και αμέτρητα άλλα έχουν υποστεί ζημιές στη ζώνη που έπληξε ο σεισμός, όπου ζουν περίπου 13 εκατ. άνθρωποι.

Η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD όρισε σημεία συνάντησης για όσους έχουν μείνει άστεγοι και θέλουν να απομακρυνθούν από την περιοχή. Πάνω από 28.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί έως τώρα σε άλλες περιοχές, σύμφωνα με την AFAD.

Πηγή: pagenews.gr