Η διάρκεια και οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία δείχνει να «σπρώχνει» την Ιαπωνία στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

Η διάρκεια και οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία δείχνει να «σπρώχνει» την Ιαπωνία στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Σε συνέντευξη του, ο  υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας ανέφερε πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να ανοίξει γραφείο συνδέσμου του ΝΑΤΟ, το πρώτο που έχει εγκαθιδρυθεί στην Ασία.

«Βρισκόμαστε ήδη σε συζητήσεις, αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί (ακόμη) λεπτομέρειες», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι. Ο Χαγιάσι ανέφερε συγκεκριμένα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι ως ένα γεγονός με επιπτώσεις πολύ πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης που ανάγκασε την Ιαπωνία να επανεξετάσει την περιφερειακή ασφάλεια.

«Ο κόσμος έχει γίνει πιο ασταθής»

«Ο λόγος για τον οποίο συζητάμε γι’ αυτό είναι ότι μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κόσμος (έχει) γίνει πιο ασταθής», δήλωσε ο υπουργός. «Κάτι που συμβαίνει στην Ανατολική Ευρώπη δεν περιορίζεται μόνο στο ζήτημα της Ανατολικής Ευρώπης και αυτό επηρεάζει άμεσα την κατάσταση εδώ στον Ειρηνικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια συνεργασία μεταξύ μας στην Ανατολική Ασία και του ΝΑΤΟ γίνεται … όλο και πιο σημαντική».

Πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία δεν είναι συμβατικό μέλος του ΝΑΤΟ- αλλά ότι η κίνηση αυτή στέλνει ένα μήνυμα ότι τα κράτη μέλη της Ευρώπης στην Ασία και τον Ειρηνικό «εμπλέκονται με πολύ σταθερό τρόπο» με το ΝΑΤΟ.

Πού διαθέτει παρόμοια γραφεία το ΝΑΤΟ – Γιατί είναι σημαντικά

Το ΝΑΤΟ διαθέτει παρόμοια γραφεία συνδέσμων και σε άλλα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και της Βιέννης. Το γραφείο συνδέσμου στην Ιαπωνία θα επιτρέψει συζητήσεις με τους εταίρους του ΝΑΤΟ σε θέματα ασφάλειας, όπως η Νότια Κορέα, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, σχετικά με τις γεωπολιτικές προκλήσεις, τις αναδυόμενες και ανατρεπτικές τεχνολογίες και τις απειλές στον κυβερνοχώρο.

Σε δήλωσή του στο CNN την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε: «Όσον αφορά τα σχέδια για την ίδρυση γραφείου συνδέσμου στην Ιαπωνία, δεν θα υπεισέλθουμε στις λεπτομέρειες των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ και η Ιαπωνία «έχουν μακροχρόνια συνεργασία».

Τεράστιας σημασίας ένα γραφείο στο Τόκιο

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε σοκ στην Ευρώπη και οδήγησε την αδέσμευτη Φινλανδία και τη Σουηδία να εγκαταλείψουν την ουδετερότητά τους και να αναζητήσουν προστασία εντός του ΝΑΤΟ, με τη Φινλανδία να εντάσσεται επίσημα στο μπλοκ τον περασμένο μήνα.

Ένα γραφείο στο Τόκιο θα είχε τεράστια σημασία, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εμβάθυνση των διαιρέσεων εντός της Ασίας έχουν δει χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα να έρχονται πιο κοντά στους δυτικούς εταίρους τους – και να παρουσιάζουν ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι σε θεωρούμενες απειλές πιο κοντά στην πατρίδα τους, όπως η Βόρεια Κορέα και η Κίνα.

Η Κίνα, η οποία έχει προηγουμένως προειδοποιήσει κατά της επέκτασης της εμβέλειας του ΝΑΤΟ στην Ασία ή της ανάδυσης ενός παρόμοιου μπλοκ στην περιοχή, έχει ήδη απαντήσει οργισμένα σε προηγούμενες αναφορές σχετικά με το πιθανό γραφείο της Ιαπωνίας.

Η σημασία του γραφείου στο Τόκιο

Η εισβολή της Ρωσίας οδήγησε την αδέσμευτη Φινλανδία και τη Σουηδία να εγκαταλείψουν την ουδετερότητά τους και να αναζητήσουν προστασία εντός του ΝΑΤΟ, με τη Φινλανδία να εντάσσεται επίσημα στο μπλοκ τον περασμένο μήνα.

Ένα γραφείο στο Τόκιο θα είχε τεράστια σημασία, σημειώνει το CNN, για την ενίσχυση του ενιαίου μετώπου απέναντι σε τυχόν απειλές από τη Βόρεια Κορέα και την Κίνα.

Η Κίνα, η οποία έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν κατά της επέκτασης της εμβέλειας του ΝΑΤΟ στην Ασία ή της δημιουργίας ενός παρόμοιου μπλοκ στην περιοχή, έχει ήδη αντιδράσει σε προηγούμενες αναφορές σχετικά με το ενδεχόμενο της δημιουργίας γραφείου στην Ιαπωνία.

«Η Ασία είναι πολλά υποσχόμενη γη για συνεργασία και φυτώριο για ειρηνική ανάπτυξη. Δεν πρέπει να δίνει έδαφος σε όσους επιδιώκουν γεωπολιτικές διαμάχες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ σε ενημέρωση την περασμένη εβδομάδα. «Η ώθηση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και η ανάμειξη σε θέματα της Ασίας και του Ειρηνικού θα υπονομεύσει σίγουρα την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», είπε ο ίδιος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr