Υπέρογκο το ενεργειακό κόστος που αντιμετωπίζουν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης.

Την έντονη ανησυχία της για τις υπέρογκες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, που επιβαρύνουν τους δήμους με πρόσθετο κόστος το οποίο υπερβαίνει το 80% περίπου, και εκτινάσσει το ενεργειακό κόστος, εκφράζει η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία 50 Δήμων για τους μήνες Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο στη Χαμηλή Τάση, για ηλεκτρική ενέργεια που κόστισε 13 εκατομμύρια € οι Δ.Ε.Υ.Α. καλούνται να πληρώσουν επιπλέον 8 εκατομμύρια €, ενώ για τους μήνες Νοέμβριο μέχρι Δεκέμβριο στην Μέση Τάση, για ηλεκτρική ενέργεια που κόστισε 1,7 εκατ. € οι Δ.Ε.Υ.Α. καλούνται να πληρώσουν επιπλέον 4 εκατ. €.

“Το ενεργειακό αυτό κόστος δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο από καμία Δ.Ε.Υ.Α. και δεν μπορεί να συμπιεσθεί με κανένα τρόπο διότι οι εγκαταστάσεις που λειτουργούν (γεωτρήσεις, αντλιοστάσια, μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, αφαλατώσεις) είναι ενεργοβόρες, ενώ ο ενεργειακός τους σχεδιασμός για την «πράσινη μετάβαση» απαιτεί χρόνο, «χώρο» σ΄ ένα δίκτυο που όμως είναι κορεσμένο και χρηματοδότηση που δεν έχει ακόμα διασφαλισθεί από την Πολιτεία”, τονίζουν τα μέλη της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης.

pexels

Οι υπερβολικές αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος που έρχονται να προστεθούν στις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος το 2019, απειλούν πλέον ευθέως τη βιωσιμότητα των Δ.Ε.Υ.Α. και οδηγούν σε κατάρρευση δημοτικές επιχειρήσεις που παρέχουν νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης στον μισό πληθυσμό της χώρας.

“Αν συμβεί αυτό, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, οι συνέπειες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία θα είναι καταστροφικές. Αλλά, οι συνέπειες θα είναι και αναπτυξιακές για τη χώρα, αφού στις Δ.Ε.Υ.Α. κατευθύνονται σημαντικοί πόροι από τα Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Προγράμματα και Ταμεία (ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας) που θα μείνουν αναξιοποίητοι, αφού η εμπειρία και η τεχνογνωσία των Δ.Ε.Υ.Α. είναι δυσαναπλήρωτες”, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Ένωσης.

Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. έχει ενημερώσει την πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων Υπουργείων (Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας) για τους σοβαρούς κινδύνους από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Ειδικότερα, είχε ζητήσει προκειμένου να αντιμετωπιστεί από τις Δ.Ε.Υ.Α. η αύξηση των τιμής του ρεύματος, να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να ενταχθούν οι Δ.Ε.Υ.Α. στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ. Τα μέλη της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. εξετάζουν μάλιστα το ενδεχόμενο να μην ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr