Σχολεία: Πολλοί ειδικοί εκτιμούν πως το άνοιγμα των σχολείων θα φέρει αύξηση κρουσμάτων, ενώ ορισμένοι συνιστούν να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 13 Σεπτεμβρίου.

Το πρώτο κουδούνι στα σχολεία θα χτυπήσει την Δευτέρα, εν μέσω αυξημένης ανησυχίας από πλευράς των ειδικών για την πορεία της πανδημίας και με την κυβέρνηση να διαμηνύει πως θα κάνει τα πάντα για να μην επαναληφθεί η περσινή χρονιά της τηλεκπαίδευσης.

Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκαν κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, σε περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα κορωνοϊού στις σχολικές τάξεις, οι γονείς παραμένουν ανήσυχοι, καθώς πολλοί ειδικοί εκτιμούν πως το άνοιγμα των σχολείων θα φέρει αύξηση κρουσμάτων, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι που συνιστούν να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 13 Σεπτεμβρίου.

Την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα έχει αρχίσει να αποκαλείται από τους ειδικούς ως «νέα πανδημία», εξαιτίας της μεγάλης μεταδοτικότητας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μία σειρά «αμφιλεγόμενων» – κατά πολλούς ειδικούς, αλλά και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης – αποφάσεων, όπως το κλείσιμο ενός τμήματος, εφόσον παρουσιαστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα σε πάνω από τους μισούς μαθητές του τμήματος, τις οποίες, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να αναγκαστεί να πάρει πίσω, αναλόγως της εξέλιξης.

Έτσι, όμως, δημιουργείται περαιτέρω ανασφάλεια και φόβος, ενώ δίδεται η εικόνα πως, ενώ στην πρώτη φάση της πανδημίας, η κυβέρνηση εφάρμοζε κατά γράμμα τις οδηγίες των ειδικών, πλέον, οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους πολιτικούς ιθύνοντες, με κριτήρια οικονομικά και άλλα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα «καμπανάκια» και οι ανησυχίες των γιατρών.

Παράλληλα, κυβέρνηση και ειδικοί κάνουν έκκληση για αύξηση των εμβολιασμών στα παιδιά άνω των 12 ετών, ενώ αρκετοί φοβούνται ότι μόλις θα αρχίσουν να υπάρχουν κρούσματα στις σχολικές αίθουσες, θα υπάρχουν γονείς που θα θέλουν να κρατάνε τα παιδιά τους στο σπίτι, προκειμένου να μην κολλήσουν.

Μία από τις βασικές ανησυχίες που υπάρχει είναι ότι τα παιδιά που θα νοσήσουν, θα μπορούν να κολλήσουν άτομα στο οικογενειακό τους περιβάλλον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσους δεν είναι εμβολιασμένοι.

Σχολεία

Σχολεία: «Να μην αρχίσουν τα μαθήματα ή να γίνονται έξω»

Ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης είναι από εκείνος που υποστηρίζουν ότι δεν θα έπρεπε να πάμε άμεσα σε άνοιγμα των σχολείων. Μάλιστα, πρότεινε να εξεταστεί ακόμα και η λύση του lockdown, για να πέσουν τα κρούσματα. Ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ σημείωσε, ακόμα, την ανάγκη να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους, ακόμα και για τα παιδιά.

Όπως είπε, τη μετάλλαξη Δέλτα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σαν μια καινούργια επιδημία παρά σαν συνέχεια των προηγούμενων, λόγω της τεράστιας διαφοράς της μεταδοτικότητας. Έκανε μάλιστα την πρόβλεψη ότι το επόμενο κύμα θα «χτυπήσει» γρήγορα, λόγω του ανοίγματος των σχολείων, της επιστροφής στην εργασία και της επιδείνωσης του καιρού όσο πλησιάζουμε προς το χειμώνα. Εκτίμησε ότι θα καταγραφεί νέο ρεκόρ κρουσμάτων, γύρω στα 4.000 ημερησίως.

«Η πιο έξυπνη πολιτική θα ήταν να γίνει τεράστια προσπάθεια να πέσουν τα κρούσματα ακόμα και με lockdown. Μια ακόμα λύση θα ήταν να μην αρχίσουν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα ή να γίνεται το μάθημα έξω, να μην μπουν τα παιδιά στις τάξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παυλάκης πρόσθεσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι ο γενικός εμβολιασμός είναι η πιο σημαντική λύση μακροπρόθεσμα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει συνεργεία να πάνε στα σχολεία να εμβολιάσουν τα παιδιά. Μάλιστα, επεσήμανε ότι θα πρέπει, κάποια στιγμή, ο εμβολιασμός να γίνει αναγκαστικός για όλο τον κόσμο.

Ο γενικός εμβολιασμός είναι η πιο σημαντική λύση μακροπρόθεσμα. Αρχίζει και εφαρμόζεται στην Αμερική. Συνεργεία στα σχολεία να εμβολιάσουν τα παιδιά. Κάποια στιγμή θα γίνει και υποχρεωτικός.

Σχολεία

«Τα σχολεία θα ξανακλείσουν»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Γιάννης Κωνσταντόπουλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα σχολεία θα ξανακλείσουν, λόγω της αύξησης της νοσηρότητας στα παιδιά.

«Αν λάβουμε υπόψη τη μεταδοτικότητα του ιού στα παιδιά από τη μετάλλαξη Δέλτα, που το πρώτο τρίμηνο του έτους είχαμε νοσηρότητα της τάξεως του 6%-7% και τώρα έχουμε υπερβεί το 20% τον Αύγουστο, καταλαβαίνουμε ότι η νοσηρότητα αυξάνει πάρα πολύ γρήγορα. Όταν ανοίξουν τα σχολεία, θα πρέπει να φοράνε μάσκα, να αφήνουν πόρτες και παράθυρα ανοιχτά και θα έπρεπε ήδη να έχουμε αρχίσει τον εμβολιασμό, ώστε τα παιδιά, το επόμενο δίμηνο που θα είναι καλός ο καιρός και μέχρι το Νοέμβριο και Δεκέμβριο, να ήταν με τις μάσκες. Αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, τα σχολεία θα ξανακλείσουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ρόλο του παιδιάτρου, ώστε να πείσει γονείς και παιδιά να εμβολιαστούν. Μάλιστα, επεσήμανε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά, αλλά τα ίδια δεν θέλουν, γιατί διαβάζουν τις παρενέργειες στο διαδίκτυο και φοβούνται.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι, στην πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία ζήτησε την άδεια να επισκεφθεί τα σχολεία και να ενημερώσει τα παιδιά για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

«Το άνοιγμα θα φέρει αύξηση κρουσμάτων»

Την εκτίμηση πως με το άνοιγμα των σχολείων, των πανεπιστημίων και των δραστηριοτήτων σε εσωτερικούς χώρους, θα αυξηθούν αρκετά τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, συμμερίζεται και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Η καθηγήτρια δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία και να επιστρέψει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση για κάποια χρονική περίοδο, σε περίπτωση που παρατηρηθούν μεγάλες συρροές κρουσμάτων και βαριά νόσηση παιδιών.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η κατάσταση είναι δυναμική και μπορεί να αλλάξει η οδηγία ότι δεν θα κλείνουν τμήματα, αν δεν κολλήσει άνω του 50% των μαθητών.

Μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες κοινωνικές ομάδες η αύξηση

Κατανομή κρουσμάτων 11/09

Η κυρία Ψαλτοπούλου εξήγησε ότι η αύξηση κρουσμάτων μπορεί να ξεκινήσει από τους νέους και τα παιδιά σχολικής ηλικίας και, μέσω των σπιτιών τους, να επεκταθεί και στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Και πρόσθεσε ότι, καθώς τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πολύ σπάνιο να νοσήσουν βαριά, αρχικά μπορεί να μην υπάρξει επίπτωση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θυμάτων, αλλά στη συνέχεια, αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί, αυτοί οι δύο δείκτες θα επιδεινωθούν.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας επικαλέστηκε αμερικανική μελέτη, σύμφωνα με την οποία στις περιοχές με τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, οι συρροές μετά το άνοιγμα των σχολείων ήταν μικρότερες.

«Εμβολιαζόμαστε εμείς οι ενήλικες, προστατεύουμε τα παιδιά μας», τόνισε η κ. Ψαλτοπούλου. Προειδοποίησε ότι καθώς το στέλεχος Δέλτα είναι πιο μεταδοτικό, ένα παιδί έχει τέτοιο ιικό φορτίο, που μπορεί πάρα πολύ εύκολα να μεταδώσει κορωνοϊό στα άτομα του σπιτιού ηλικίας 60-70, που δεν έχουν εμβολιαστεί ή που έχουν εμβολιαστεί από τους πρώτους, πριν από περίπου 9 μήνες.

«Να πείσουμε τους γονείς να κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά»

Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, σε δηλώσεις του στον Ant1, τόνισε πως «τα εργαλεία που έχουμε είναι το εμβόλιο και πρέπει να πείσουμε τους γονείς να κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά».

Και προσέθεσε πως «το 10%, που είναι εμβολιασμένα, είναι μικρό ποσοστό», αναφέροντας ότι στους φοιτητές μας «είναι μεγαλύτερο το ποσοστό και, φυσικά, έχουμε και το εργαλείο των self test».

«Πάντα υπάρχει και το όπλο των μέτρων προστασίας, με τα μέσα που διαθέτει και το κράτος και με την ευθύνη των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών», τόνισε ο κ. Γώγος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ένα μεγάλο στοίχημα και πρέπει να το κερδίσουμε, γιατί ξέρετε, τα στοιχήματα δεν τα κερδίζουμε πάντα».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει οικογένεια, ιδιαίτερα με ανθρώπους ευάλωτους και με υποκείμενα νοσήματα και να έχει μέλη ανεμβολίαστα».

Σχολεία: «Τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν»

«Βλέπετε ότι η επιδημία των 18άρηδων, τώρα που σταμάτησαν τα γλέντια και οι χαλαρές στιγμές, έχει γίνει επιδημία των 35άρηδων», είπε ο κ. Γώγος, αναφέροντας παράλληλα ότι έχουν αυξηθεί οι βαριά νοσούντες από τον κορωνοϊό και οι διασωληνωμένοι.

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να πειστούμε πως τα παιδιά μας πρέπει να εμβολιαστούν. Έχουμε πολύ καλές μελέτες, δεν έχουμε ενδείξεις ότι μακροχρόνια το εμβόλιο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, αντίθετα έχουμε στοιχεία ότι η νόσηση από κορωνοϊό μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες».

«Τα παιδιά νοσούν και χωρίς να αρχίσουν τα σχολεία και τώρα που κυκλοφορούν. Το θέμα είναι τι θα γίνει όταν ανοίξουν τα σχολεία; Τα παιδιά θα συγχρωτιστούν μεταξύ τους στο σχολείο και πιθανώς θα μεταδώσουν τον ιό. Αλλά η διαφορά είναι ότι είναι πολύ εύκολη η ιχνηλάτησή τους», διευκρίνισε.

«Τα συχνά τεστ είναι πολύ σημαντικό να γίνονται και προληπτικά και αφού εντοπιστεί κάποιο κρούσμα, είναι πολύ χρήσιμα», σημείωσε ο καθηγητής, αναφέροντας πάντως ότι είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και να κλείσουν τα σχολεία, ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο και τον δείκτη θετικότητας

«Είναι λογικό και κάποιοι γιατροί να έχουν επιφυλάξεις, αλλά όλοι μας ανήκουμε σε επιστημονικές εταιρείες και όλες οι εταιρείες έχουν ταχθεί υπέρ των εμβολιασμών και στα παιδιά», κατέληξε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Σχολεία: Τα σχολεία θα κλείσουν τα Χριστούγεννα εάν δεν…

Εφιαλτική πρόβλεψη έκανε, μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, λέγοντας μάλιστα πως, από την έναρξη των σχολείων, απομένουν λίγοι… μήνες με ανοιχτά σχολεία.

Για την ακρίβεια, ο κ. Σαρηγιάννης προειδοποίησε ότι τα σχολεία θα κλείσουν τα Χριστούγεννα, εάν δεν τηρηθούν πιστά τα μέτρα και δεν αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών.

Σε δηλώσεις του, πάντως, ο υπουργός υγείας, Θάνος Πλεύρης, είπε πως ήδη γίνονται προετοιμασίες προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκής αριθμός κλινών, σε περίπτωση που υπάρξει αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά.

Αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών, αλλά και των θανάτων από κορωνοϊό, προέβλεψε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης:

«Ενδεχομένως σε μια εβδομάδα να φτάσουν το ταβάνι. Θα δούμε μέχρι 400-420 διασωληνωμένους. Οι θάνατοι δυστυχώς για τις δύο επόμενες βδομάδες θα είναι πάνω από 30 την ημέρα. Τις επόμενες 30 μέρες, θα χάσουμε 600-700 ανθρώπους, το 95% των οποίων θα είναι ανεμβολίαστοι».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr