Τις επόμενες ημέρες αναμένεται κυβέρνηση και ειδικοί να αποφασίσουν για το αν θα ανοίξουν τα σχολεία τις πρώτες ημέρες του νέου έτους. Με τα κρούσματα να έχουν μειωθεί οι ιθύνοντες προσπαθούν να λύσουν την «εξίσωση» και να καταλήξουν στο αν πρέπει να επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις ή όχι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έχει δηλώσει ότι το εν λόγω ζήτημα αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι είναι πιθανό να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για το ενδεχόμενο η επαναλειτουργία να γίνει σε δυο κύματα, δηλαδή να ανοίξουν πρώτα νηπιαγωγεία και δημοτικά και στη συνέχεια γυμνάσια και λύκεια, ο κ. Πέτσας έχει πει πως θα ανοίξουν ταυτόχρονα όλες οι βαθμίδες. Παρά ταύτα, έχει επισημάνει ότι η άρση των μέτρων, όχι μόνο για τα σχολεία, θα γίνει μόνο αν συνεχιστεί «η καλή πτωτική πορεία που έχουμε».

Παγώνη: «Ναι» σε άνοιγμα τον Ιανουάριο Ιανουαρίου

Τη θέση ότι πλέον υπάρχουν οι προϋποθέσεις για άνοιγμα των σχολείων στις αρχές Ιανουαρίου υποστήριξε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Η κυρία Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ προσέθεσε, μάλιστα, ότι «είναι καλό να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες τώρα», εξηγώντας ότι πρόκειται για προσωπική της άποψη. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ υπογράμμισε ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, γιατί θα δείξει το δεκαήμερο αν οι δείκτες, που είναι μειωμένοι, θα δώσουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν σχολεία. «Αν πάμε καλά και οι δείκτες είναι καλοί μέχρι και τις 5 του μηνός δεν υπάρχει πρόβλημα να μην ανοίξουν τα σχολεία, αλλά αν ξεκινήσουμε πάρτι τα κρούσματα θα αυξηθούν» ανέφερε.

Παρότι η γενική άποψη είναι ότι τα σχολεία δεν συνέβαλλαν στη διασπορά του κορωνοϊού, οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι το κλείσιμό τους βοήθησε στον περιορισμό των κρουσμάτων.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε σχετικά ότι «μόνο όταν κλείσαμε την εκπαίδευση είδαμε να σταθεροποιείται η κατάσταση. Θα υπάρξει προτεραιότητα να ανοίξουν σχολεία όπως κι άλλες δραστηριότητες μετά για να λειτουργήσει η κοινωνία».

Από την πλευρά του, ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, ερωτηθείς για το πότε θα ανοίξουν σχολεία και καταστήματα απάντησε ότι «εντελώς άγνωστο γιατί η επιδημία είναι απρόβλεπτη». Επίσης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για εικόνες που υποδηλώνουν διασπορά του ιού κατά τη διάρκεια των εορτών. «Αυτή η αντανάκλαση της εικόνας, θα φανεί γύρω στις 10 Ιανουαρίου, επομένως είναι πιο σώφρον να εκτιμήσουμε τότε την κατάσταση για να κάνουμε τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση», είπε.

Τι αναφέρει το υπουργείο:

Για το θέμα των σχολείων έχει μιλήσει στον ΣΚΑΪ η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν λίγες ημέρες πριν το προγραμματισμένο άνοιγμα (λίγο πριν τα Θεοφάνια), εφόσον η Επιτροπή εξετάσει τα δεδομένα και δώσει την έγκρισή της.

Σε ερώτηση το αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα και τα γυμνάσια και τα λύκεια, η υφυπουργός απάντησε ότι αν το επέτρεπε η Επιτροπή «θα θέλαμε και τα γυμνάσια και τα λύκεια να επιστρέψουν στα θρανία». Τέλος, επανέλαβε ότι τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες μόλυνσης. «Τα σχολεία ήταν πολύ ασφαλή σε σχέση με όλη την υπόλοιπη κοινωνική δράση των πολιτών και είδαμε ότι ο μέσος όρος των τμημάτων που είχαν αναγκαστεί να κλείσουν λόγω κρουσμάτων ήταν στο 0,4-0,5%», κατέληξε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr