«Ως σύγχρονη μάστιγα» χαρακτήρισε «τον διαδικτυακό αντισημιτισμό ο οποίος γνώρισε μία πρωτοφανή έκρηξη την περίοδο της πανδημίας», ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την ομιλία του στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «η καταπολέμηση του αντισημιτισμού, της άρνησης και της διαστρέβλωσης του Ολοκαυτώματος στο ψηφιακό πεδίο», που πραγαμτοποιήθηκε στα Ιωάννινα.

Από τις Βρυξέλλες ο Έλληνας επίτροπος ανέφερε πως το αντισημιτικό περιεχόμενο σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, εκείνη την περίοδο, αυξήθηκε επτά φορές στη γαλλική γλώσσα και 13 στη γερμανική. Οι εννέα στους 10 Εβραίους στην Ευρώπη δεν έχουν καμία αμφιβολία, το λένε στις έρευνες γνώμης, όπως είπε, ότι το διαδίκτυο θεωρείται ως η κύρια πηγή του αντισημιτισμού σήμερα.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς παρουσίασε με παραδείγματα παραμέτρους του φαινομένου.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε στη συνέχεια πως η Ευρώπη, απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, βρίσκεται καλύτερα προετοιμασμένη από ποτέ, με την πρωτοποριακή κίνηση, αυτή της «ευρωπαϊκής στρατηγικής κατά του αντισημιτισμού και την ενίσχυση της εβραϊκής ζωής στην Ευρώπη», η οποία έχει ορίζοντα μέχρι το 2030.

Η ευρωπαϊκή στρατηγική «που αποτελεί και ναυαρχίδα των δράσεων της ΕΕ», όπως την χαρακτήρισε, βασίζεται σε τρεις πυλώνες.

Ο 1ος πυλώνας, αφορά την πρόληψη και την καταπολέμηση, με βασική προτεραιότητα τον αγώνα στο διαδίκτυο.

Ο 2ος πυλώνας δεν αφορά μόνο την αμυντική προσέγγιση απέναντι στον αντισημιτισμό, αλλά δίνει βαρύτητα στην στήριξη και ανάδειξη του ευρωπαϊκού, του εβραϊκού τρόπου ζωής, στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Ο 3ος πυλώνας της στρατηγικής, στοχεύει στην διαφύλαξη της μνήμης του ολοκαυτώματος, «το χρωστάμε όχι μόνο στα θύματα και στους επιζήσαντες, το χρωστάμε σε εμάς και τα παιδιά μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς.

Στο πλαίσιο μάλιστα του ευρωπαϊκού έτους για την νεολαία που είναι το φετινό, τέθηκαν βάσεις για μία νέα καινοτόμα ιδέα, την ίδρυση ενός δικτύου νέων ευρωπαίων πρεσβευτών της μνήμης του ολοκαυτώματος, που σε συνεχή διάλογο με τους επιζώντες, τις οικογένειες τους, θα βοηθήσουν να κρατηθούν ζωντανές οι ιστορίες τόσο στο διαδίκτυο, όσο και μέσω εκδηλώσεων, σε σχολεία και τοπικές κοινότητες.

Παρέμβαση στο συνέδριο έκανε και η ευρωβουλευτής Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου η οποία τόνισε πως η στρατηγική της Ε.Ε. για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και η διαφύλαξη της εβραϊκής ζωής είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ.

Πρόκειται για μια στρατηγική μηδενικής ανοχής στον αντισημιτισμό που επιχειρεί να βάλει τέλος σε αυτόν, επισήμανε η ευρωβουλευτής και πρόσθεσε:

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή της Κοινότητα και θα συμβάλει στην διαφύλαξη της εβραϊκής ζωής σε κάθε της έκφανση, γιατί αυτή δικαιούται να προστατεύεται, αλλά και να ακμάζει σε όλη της την πολυμορφία. Ο εβραϊκός τρόπος ζωής αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και η Ευρώπη μπορεί να ευημερήσει μόνο όταν ευημερούν όλοι σε αυτήν».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, βουλευτής Ιωαννίνων, Γιώργος Αμυράς, ο οποίος παρακολούθησε το Συνέδριο, τόνισε πως σημαντικό όπλο στη μάχη του αντισημιτισμού, είναι η εκπαίδευση.

Πηγή: pagenews.gr