Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε σχετικά με τα σχολεία και τα κρούσματα. Ειδικότερα, ο καθηγητής εκτίμησε ότι θα πρέπει να υπάρξει άνοιγμα σχολείων μετά το Πάσχα. Ενώ σε ότι αφορά τα κρούσματα έκανε την πρόβλεψη του για την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, μίλησε στον ΣΚΑΪ για τα κρούσματα και την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου. Υποστήριξε ότι «το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου θα δώσει και (επιδημιολογική) επιβάρυνση, η όποια όμως θα είναι μικρή σε σχέση με το πολύ δυνατό «όπλο» που λέγεται σελφ τεστ και λειτουργεί καλά».

Σαρηγιάννης σχολεία

Η πρόταση Σαρηγιάννη για τα σχολεία

Σχολιάζοντας τα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι όπως είναι θέμα οικονομικής επιβίωσης επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, είναι και θέμα ανάγκης για την Γ’ Λυκείου για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των Πανελληνίων.

Σε εκείνο το σημείο, ωστόσο, υπογράμμισε ότι για τις υπόλοιπες τάξεις των σχολείων -δηλαδή πλην της Γ’ Λυκείου- «θα πρέπει να ανοίξουν μετά το Πάσχα. […] Μετά το Πάσχα, μέσα Μαΐου, αν δεν το κάνουμε πολύ προσεκτικά, επειδή δε θα έχουμε ακόμα ικανό βαθμό αποκλιμάκωσης, εκεί μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα flare up (έξαρση). Ουσιαστικά θα πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ Πάσχα και καλοκαιριού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προβλέψεις για τα self test

Ο καθηγητής του ΑΠΘ επισήμανε ότι «θα έχουμε συνέχιση της αύξησης προφανώς μέχρι τα μέσα Απριλίου, με δεδομένο ότι θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, ευελπιστώ εγώ προσωπικά, να λειτουργήσουμε καλά. Αυτό το στοίχημα με τα self tests, και λέω  στοίχημα γιατί είναι ένα μαζικό εγχείρημα σε όλο τον πληθυσμό, το οποίο θέτει και θέματα διαχείρισης logistics κλπ.

Αν αυτό πετύχει, και ευελπιστώ ότι θα πετύχει με δεδομένη την υψηλή συχνότητα που θέλουμε να γίνονται τα τεστ, μια φορά την εβδομάδα, μπορούμε να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση της διασποράς και – επικουρικά μόνο- να βοηθήσει στην επιδημιολογική επιτήρηση που πρέπει να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί» σημείωσε.

Προβλέψεις για την άνοδο των κρουσμάτων

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σαρηγιάννης, «μιλάμε για μια αύξηση που δεν θα είναι εξαιρετικά μεγάλη, λίγο πάνω από 4.000 μέχρι 4.500, αλλά όχι παραπάνω μέχρι τα μέσα Απριλίου, 18 Απριλίου περίπου, μετά από αυτό το χρονικό σημείο μπορούμε να έχουμε σταθεροποίηση με διακυμάνσεις, οι διακυμάνσεις κυρίως έχουν να κάνουν με τον καιρό. Από τις 20 και κάτι 25 Απριλίου να αρχίσουμε να βλέπουμε μια αποκλιμάκωση».

Για τα self tests ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε στον ΣΚΑΪ ότι «σε περίπτωση ανθρώπων με χαμηλό ιικό φορτίο η αποτελεσματικότητα του τεστ είναι χαμηλότερη να είμαστε ειλικρινείς. Το ‘’κλειδί’’ για να ‘’πιάσει’’ τον ασυμπτωματικό είναι η συχνότητα, τα τεστ να γίνονται μαζικά, αλλά και τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα».

Δείτε το βίντεο

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr