Για το άνοιγμα των σχολείων και των άλλων δραστηριοτήτων , καθώς και για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα, μίλησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής.

Ο κ. Σαρηγγιάννης εξήγησε ότι αν ανοίξουν το λιανικό εμπόριο και τα γυμνάσια ταυτόχρονα θα έχουμε μεγαλύτερα διασπορά και μπορεί να φτάσουμε τα 2000 κρούσματα τη μέρα. Αυτό, όπως τόνισε, δεν θα το αντέξει το σύστημα υγείας. «Αυτό θα είναι η αρχή του τρίτου κύματος, το οποίο αν το αφήναμε να εξελιχθεί, τέλος Μαρτίου θα βλέπαμε την κορύφωση.»

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το άνοιγμα των σχολείων «καλώς δεν έγινε με το άνοιγμα του λιανεμπορίου». «Η αλήθεια είναι ότι θα ήταν πιο εύκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο παρά τα σχολεία. Με βάση τις εκτιμήσεις μας, θα ήταν προτιμότερο και πιο ασφαλές. Βεβαίως, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, αλλά επιδημιολογικά θα ήταν πιο ασφαλές να ανοίξει το λιανεμπόριο» ανέφερε.

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι σημασία έχει με ποιον τρόπο θα ανοίξουν οι υπόλοιπες δραστηριότητες. Όσον αφορά στις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, η Γ’ λυκείου είναι μια διαφορετική περίπτωση και θα πρέπει να λειτουργήσει με κάποιο τρόπο, αλλά το Γυμνάσιο και οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου θα έπρεπε να μην ανοίξουν μέχρι το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με τον καθηγητή. «Αν ανοίξουν και αυτά , στο τέλος του Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου θα πρέπει να πάρουμε σοβαρά μέτρα γιατί θα έχει φτάσει στα όριά του το σύστημα υγείας».

Για το λιανεμπόριο, ο κ.Σαρηγιάννης ανέφερε ότι οι ειδικοί εξετάζουν σενάρια για άνοιγμα στις 18 ή στις 25 Ιανουαρίου.

«Σημαντικό είναι να μην ανοίξουν ταυτόχρονα όλα» σημείωσε. «Το καλοκαίρι θα είναι σχεδόν κανονικό με μέτρα προστασίας αλλά με πολύ χαμηλά κρούσματα, εκτός αν κάνουμε δραματικά λάθη αυτή την άνοιξη, το οποίο δεν νομίζω ότι θα γίνει. Δεν θα πρέπει να κάνουμε δεύτερη φορά το λάθος και να πιστεύουμε ότι είμαστε ελεύθεροι από τον κορονοϊό επειδή θα πέσουν τα κρούσματα. Όμως δεν θα νιώθουμε τον φόβο των αυξηνμένων κρουσμάτων ή της κατάρρευσης του συστήματος» υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς και την ανοσία της αγέλης, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι περιμένουμε ανοσία στο τέλος του χρόνου, στην καλή περίπτωση. «Λόγω του καιρού και με δεδομένο ότι δεν κάνουμε κανονικό άνοιγμα, αν πάμε έτσι, τον Ιούνιο θα έχουμε μια σημαντική μείωση των κρουσμάτων», επεσήμανε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr