Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρο Μπιμπίλα, είχε σήμερα η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση που συνταράσσουν τις τελευταίες ημέρες τον κόσμο του θεατρού.

«Μέσα στο τεταμένο κλίμα των ημερών, επικοινώνησα με τον πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρο Μπιμπίλα. Μου εξέθεσε τα προβλήματα του κλάδου, λόγω της πανδημίας, καθώς συμπληρώνεται σχεδόν χρόνος με τα θέατρα κλειστά, με αποτέλεσμα να εντείνεται η επαγγελματική ανασφάλεια και η αγωνία για την επόμενη μέρα. Ειδική αναφορά κάναμε στην αναστάτωση που επικρατεί στον χώρο και απειλεί να τον απαξιώσει συνολικά στην αντίληψη του κοινού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κ. Σακελλαροπούλου.

Εξέφρασε δε τη μεγάλη ανησυχία που αισθάνεται «βλέποντας τον κόσμο του θεάτρου να πλήττεται βίαια από τις αποκαλύψεις για κατάχρηση εξουσίας, σεξουαλική εκμετάλλευση, σωματική ή λεκτική βία».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι κατά την τηλεφωνική της συνομιλία με τον κ. Μπιμπίλα, η πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη συνάντησή της με τη Σοφία Μπεκατώρου, η οποία έγινε για να της εκφράσει την ενεργό συμπαράστασή της στην προσπάθεια αποκάλυψης και καταδίκης κάθε κακοποιητικής συμπεριφοράς. «Στο πρόσωπό της συναντήθηκα με όλους εκείνους, γυναίκες και άντρες, από οποιοδήποτε επαγγελματικό ή κοινωνικό χώρο, που βρίσκονται αντιμέτωποι με κάθε μορφή σεξουαλικής ή εξουσιαστικής κατάχρησης. Για να τους παροτρύνω να σπάσουν το φράγμα της σιωπής, να μιλήσουν δίχως φόβο. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν οι θεσμοί και οι εγγυήσεις του Κράτους Δικαίου που διασφαλίζουν τις νόμιμες διαδικασίες και τα δικαιώματα των εμπλεκομένων», υπογραμμίζεται.

Και καταλήγει επισημαίνοντας «ας κρατήσουμε ως σημαντικό κέρδος αυτής της δύσκολης περιόδου για το θέατρο, αλλά και για άλλους καλλιτεχνικούς και μη χώρους, την αποτίναξη του φόβου. Και το αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης, ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια και το κύρος προσώπων και θεσμών που τόσο τους χρειάζεται η κοινωνία».

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr