Η οικονομική επιδείνωση της ρωσικής αγροτικής οικονομίας γίνεται με τρόπο σαφή και σταθερό από την έναρξη του πολέμου κατά της Ουκρανίας και των επακόλουθων δυτικών κυρώσεων.

Σε κατάσταση οικονομικής απόγνωσης έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο οποίος στρέφει πλέον ανοιχτά τα πυρά του εναντίον των πολιτικών που ακολουθεί το καθεστώς Πούτιν.

Η οικονομική επιδείνωση της ρωσικής αγροτικής οικονομίας γίνεται με τρόπο σαφή και σταθερό από την έναρξη του πολέμου κατά της Ουκρανίας και των επακόλουθων δυτικών κυρώσεων.

Η Ρωσία είναι η πέμπτη χώρα παγκοσμίως σε γεωργικά προϊόντα, με παραγωγή πρωταρχικά προσανατολισμένη στο σιτάρι και το καλαμπόκι, και περί το 15% του ενεργού πληθυσμού απασχολείται στη γεωργία και τον δασικό τομέα.

Μάλιστα, ο αγροτικός τομέας είχε ανακοινωθεί από τον σημερινό Πρόεδρο ως εθνική προτεραιότητα το 2005 και αποτέλεσε για πρώτη φορά μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης αντικείμενο 15ετούς προγράμματος ανάπτυξης την περίοδο 2008 – 2012 με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής, την βιώσιμη ανάπτυξη και την διατήρηση των χρησιμοποιούμενων φυσικών πόρων.

Ωστόσο, η Ρωσία γνωρίζει την απότομη συρρίκνωση της οικονομίας της κατά 4% σε ετήσια βάση, κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, και οι Ρώσοι παραγωγοί βιώνουν τη μείωση των εξαγωγών αργού πετρελαίου και γεωργικών προϊόντων, μετά από σχετικές, διαδοχικές αποφάσεις του Β. Πούτιν.

Τώρα, είναι αυτός ο τελευταίος που γίνεται στόχος επικρίσεων και παραπόνων από τον αγροτικό κόσμο της Χώρας. Έτσι, το προεδρείο της Ένωσης Αγροτών και Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ρωσίας αποφάσισε να απευθύνει έκκληση στον Β. Πούτιν να άρει τον εξαγωγικό δασμό στα σιτηρά.

Το συνδικαλιστικό όργανο των Ρώσων αγροτών αναφέρει στο κείμενο προς τον Πούτιν ότι «με στόχο τη διατήρηση των επιθυμητών ρυθμών αύξησης της παραγωγής, σας ζητάμε να διευκολύνετε την έναρξη διαπραγμάτευσης και μεγάλης κλίμακας παρέμβασης, καθώς και την άρση του εξαγωγικού δασμού για τις καλλιέργειες σιτηρών. Αυτά είναι απαραίτητα λόγω της τρέχουσας κατάστασης των τιμών στην αγορά σιτηρών».

Η απόγνωση των αγροτών της Ρωσίας αποτυπώνεται με ενάργεια στο κείμενο που παρέδωσαν στον Πρόεδρο Πούτιν, αφού οι τρέχουσες τιμές δεν είναι ικανές να καλύψουν ούτε τα έξοδα των δαπανών για την παραγωγή των προϊόντων: «Το κύριο ζήτημα που ανησυχεί τους αγρότες σήμερα είναι η κατάσταση με τις τιμές για τη συγκομιδή του 2022. Οι εργασίες συγκομιδής βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη και αναμένεται καλή συγκομιδή. Ωστόσο, οι τιμές των σιτηρών στην αγορά έχουν καταρρεύσει. Με τη σημαντική αύξηση του κόστους, οι τρέχουσες τιμές δεν καλύπτουν τις δαπάνες που έγιναν».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr