Ρωσία: Συνελήφθη από τις ρωσικές αρχές η δημοσιογράφος Μαρίνα Οφσιάνικοβα. Η Ρωσίδα δημοσιογράφος, που έγινε διάσημη όταν διέκοψε το δελτίο ειδήσεων της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης κρατώντας μία επιγραφή με σύνθημα κατά της εισβολής στην Ουκρανία

Συνελήφθη από τις ρωσικές αρχές η δημοσιογράφος Μαρίνα Οφσιάνικοβα. Η Ρωσίδα δημοσιογράφος, που έγινε διάσημη όταν διέκοψε το δελτίο ειδήσεων της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης κρατώντας μία επιγραφή με σύνθημα κατά της εισβολής στην Ουκρανία, συνελήφθη σήμερα [10/8] για «δυσφήμηση του στρατού», ανακοίνωσε ο δικηγόρος της.

«Αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε στους ανακριτές. Ξεκίνησε έρευνα» κατά της Οφσιάνικοβα για «διασπορά ψευδών πληροφοριών» για τον ρωσικό στρατό, δήλωσε ο δικηγόρος Ντμίτρι Ζαχβάτοφ. «Εχει συλληφθεί», διευκρίνισε.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι της Οφσιάνικοβα.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του ανεξάρτητου ρωσικού προγράμματος μέσων ενημέρωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα OVD-Info που βοηθά την Οβσιάνικοβα, οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας κλώτσησαν την πόρτα του σπιτιού της, χωρίς να περιμένουν την άφιξη του νόμιμου εκπροσώπου της.

Η δημοσιογράφος έχει βραβευθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης για την αντιπολεμική δράση της. Τιμήθηκε με το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην πρώτη σύλληψή της Οφσιάνικοβα είχε παρέμβη ο Εμανουέλ Μακρόν για την απελευθέρωσή της. Η Οφσιάνικοβα, η οποία έχει ήδη κληθεί να πληρώσει πολλά πρόστιμα για την κριτική της εις βάρος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αντιμετωπίζει πολυετή ποινή φυλάκισης.

Σύμφωνα με τον Ζαχβάτοφ, η κατ’ οίκον έρευνα πιθανόν να συνδέεται με την πρόσφατη διαμαρτυρία της δημοσιογράφου, όπου κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε: “Ο Πούτιν είναι ένας δολοφόνος, οι στρατιώτες του είναι φασίστες”, στο κέντρο της Μόσχας κοντά στο Κρεμλίνο.

Με την αυστηροποίηση των σχετικών νόμων, ενέργειες που δυσφημούν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις τιμωρούνται με ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών.

Η Οφσιάνικοβα, ως υπάλληλος της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης, είχε κρατήσει ένα πανό διαμαρτυρίας κατά του πολέμου στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής μετάδοσης τον Μάρτιο. Το πανό έγραφε: “Σταματήστε τον πόλεμο. Μην πιστεύετε την προπαγάνδα. Σας λένε ψέματα”. Η δημοσιογράφος, η οποία έως τότε θεωρούνταν πιστή της κυβερνητικής γραμμής, έλαβε παγκόσμια αναγνώριση για την πράξη της αυτή

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr