Ρωσία: Πόλεμος ανακοινώσεων υπήρξε την Τετάρτη μετά τον χαρακτηρισμό που απέδωσε ο Πάπας στον Κύριλλο.

Ένα είδος “ιερού πολέμου” έχει ξεσπάσει μετά τον χαρακτηρισμό του Πάπα Φραγκίσκου προς τον Πατριάρχη Κύριλλο. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επέκρινε σήμερα τον Πάπα Φραγκίσκο για το λαθεμένο ύφος που χρησιμοποίησε κατά την χθεσινή του συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera, στην οποία είπε στον Πατριάρχη Κύριλλο να μην γίνει το «παπαδοπαίδι» του Κρεμλίνου.

Το Πατριαρχείο Μόσχας επέστησε την προσοχή στο Βατικανό ότι τέτοιου είδους δηλώσεις μπορεί να πλήξουν τον διάλογο μεταξύ των Εκκλησιών. Ο Πάπας Φραγκίσκος στην συνέντευξή του είπε ότι ο Κύριλλος που υποστήριξε τον πόλεμο στην Ουκρανία «δεν μπορεί να γίνει το παπαδοπαίδι του Πούτιν».

Τι ανέφερε η Ρωσική Εκκλησία

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δήλωσε ότι είναι θλιβερό το γεγονός ότι ενάμιση μήνα μετά την απευθείας συζήτηση που είχαν ο Πάπας Φραγκίσκος με τον Πατριάρχη Πασών των Ρωσιών Κύριλλο, ο Πάπας υιοθέτησε ένα τέτοιο ύφος.

«Ο Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε ένα λάθος ύφος για να μεταφέρει το περιεχόμενο της συνομιλίας τους», ανακοίνωσε το Πατριαρχείο της Μόσχας, αν και δεν αναφέρθηκε αναλυτικά στην δήλωση που περιείχε την λέξη «παπαδοπαίδι».

«Παρόμοιες δηλώσεις είναι απίθανο να συνεισφέρουν στην καθιέρωση ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που είναι εξαιρετικά αναγκαίος στην παρούσα χρονική περίοδο», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο 75χρονος Κύριλλος, στενός σύμμαχος του Πούτιν, βλέπει τον πόλεμο ως προπύργιο απέναντι σε μια Δύση την οποία θεωρεί παρακμιακή, ιδίως όσον αφορά την αποδοχή της ομοφυλοφιλίας.

Το αίτημα του Πάπα για συνάντηση με τον Πούτιν

Ο 85χρονος Πάπας Φραγκίσκος είχε ζητήσει να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν στην Μόσχα για το θέμα της Ουκρανίας αλλά το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν υπήρξε κάποια συμφωνία επί του θέματος.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας ανακοίνωσε ότι ο Κύριλλος είχε πει στον Πάπα Φραγκίσκο στις 16 Μαρτίου ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης απέτυχαν να παρουσιάσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, κάτι που συνιστά ένα παράπονο που διατυπώνουν συχνά οι Ρώσοι.

Ο Κύριλλος έχει δηλώσει ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία ξεκίνησε το 2014, όταν διαδηλώσεις ανέτρεψαν τον φιλορώσο πρόεδρο, μιλώντας για διώξεις όπως είχε πει των ρωσοφώνων στην ουκρανική πόλη-λιμάνι, Οδησσό, κάτι που η Ουκρανία αρνείται.

Τι ανέφερε ο Κύριλλος για την Ουκρανία

Ακόμη, ο Κύριλλος εξέφρασε επίσης την θλίψη του για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. «Φυσικά, η κατάσταση αυτή μου προκαλεί μεγάλο πόνο. Το ποίμνιό μου βρίσκεται και στις δύο πλευρές της αντιπαράθεσης, είναι κυρίως ορθόδοξοι», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου. «Πώς μπορούμε να προωθήσουμε την ειρήνευση εκείνων που πολεμούν με μοναδικό στόχο την επίτευξη της εδραίωσης της ειρήνης και της δικαιοσύνης;», διερωτάται ο Ρώσος Πατριάρχης.

Ο Πούτιν έχει επικαλεσθεί επίσης τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας ως αιτία της σύγκρουσης στην Ουκρανία, παρά τις διαβεβαιώσεις που, όπως λέει, είχαν δοθεί κατά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ότι η συμμαχία δεν θα επεκταθεί προς ανατολάς, ένα θέμα που έθιξε ο Κύριλλος

«Ο Πατριάρχης Κύριλλος υπενθύμισε επίσης ότι στο τέλος της σοβιετικής εποχής, η Ρωσία έλαβε τη διαβεβαίωση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα μετακινηθεί ούτε κατά μία ίντσα προς την ανατολική κατεύθυνση», «ωστόσο, η υπόσχεση αυτή αθετήθηκε», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου Μόσχας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ αρνούνται ότι δόθηκαν τέτοιου είδους εγγυήσεις, αλλά δηλώνουν ότι οι χώρες είναι ελεύθερες να επιλέξουν να ενταχθούν στην συμμαχία η οποία έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και δεν συνιστά απειλή για την Ρωσία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr