Η ενέργεια θα ληφθεί υπόψη στον στρατηγικό σχεδιασμό της Μόσχας προειδοποιεί ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών

Η Ρωσία δήλωσε το Σάββατο ότι η επιταχυνόμενη ανάπτυξη των εκσυγχρονισμένων τακτικών πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ, B61 σε βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη θα μείωνε το «πυρηνικό κατώφλι» και ότι η Ρωσία θα λάβει υπόψη της την κίνηση στον στρατιωτικό της σχεδιασμό.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει τη σοβαρότερη αντιπαράθεση μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης από την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962, όταν οι δύο υπερδυνάμεις του Ψυχρού Πολέμου έφτασαν πιο κοντά στον πυρηνικό πόλεμο.

Η Ρωσία διαθέτει περίπου 2.000 λειτουργικά τακτικά πυρηνικά όπλα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν περίπου 200 τέτοια όπλα, τα μισά από τα οποία βρίσκονται σε βάσεις στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Τουρκία, το Βέλγιο και την Ολλανδία.

Το Politico ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν σε μια κλειστή συνάντηση του ΝΑΤΟ ότι θα επιταχύνουν την ανάπτυξη μιας εκσυγχρονισμένης έκδοσης του B61, του B61-12, με τα νέα όπλα να φτάνουν στις ευρωπαϊκές βάσεις τον Δεκέμβριο, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα σχέδια εκσυγχρονισμού των πυρηνικών όπλων, αυτές τις βόμβες ελεύθερης πτώσης που βρίσκονται στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η βόμβα βαρύτητας B61-12 μήκους 12 ποδιών φέρει πυρηνική κεφαλή χαμηλότερης απόδοσης από πολλές προηγούμενες εκδόσεις, αλλά είναι πιο ακριβής και μπορεί να διεισδύσει κάτω από το έδαφος, σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες τα εκσυγχρονίζουν, αυξάνουν την ακρίβειά τους και μειώνουν την ισχύ του πυρηνικού φορτίου, δηλαδή μετατρέπουν αυτά τα όπλα σε «όπλα πεδίου μάχης», μειώνοντας έτσι το πυρηνικό κατώφλι», είπε ο Γκρούσκο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr