Ρωσία: Ο ρωσικός γίγαντας πυρηνικής ενέργειας Rosatom θα ξεκινήσει την κατασκευή δύο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ουγγαρία

Ο ρωσικός γίγαντας πυρηνικής ενέργειας Rosatom θα ξεκινήσει την κατασκευή δύο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ουγγαρία τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ρωσίας και του κράτους της ΕΕ το 2014, στοχεύει στην επέκταση του υπάρχοντος πυρηνικού εργοστασίου Paks.

Η πυρηνική βιομηχανία της Ρωσίας δεν έχει υποβληθεί σε κυρώσεις της ΕΕ για την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ και οι κινήσεις για την απομόνωση και την επιβολή κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της δεν έχουν υποστηριχθεί άνευ όρων από την Ουγγαρία. Η τοποθεσία Paks παράγει επί του παρόντος το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουγγαρίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Ας αρχίσει η κατασκευή!» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto σε ανάρτησή του στο Facebook.

Με τους δύο επιπλέον αντιδραστήρες, ο πυρηνικός σταθμός – που σήμερα αποτελείται από τέσσερις αντιδραστήρες σοβιετικής κατασκευής – θα έχει την υπερδιπλάσια χωρητικότητα.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα, ένα σημαντικό ορόσημο», είπε ο κ. Szijjarto σε ανάρτηση στο Facebook. «Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας μακροπρόθεσμα και θα προστατεύσουμε τους Ούγγρους από τις άγριες διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας», πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες μπορεί να είναι έτοιμοι για λειτουργία έως το 2030.

Το έργο των 12,5 δισ. ευρώ (10,6 δισ. £, 12,4 δισ. $) χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr