Στην πρώτη περίπτωση που φυλακίζεται κάποιος βάσει τους νέου νόμου που ισχύει στη Ρωσία περί “ψευδών” πληροφοριών

Σε επταετή ποινή κάθειρξης καταδικάστηκε ένας περιφερειακός σύμβουλος της Μόσχας, επειδή επέκρινε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στην πρώτη περίπτωση που φυλακίζεται κάποιος βάσει τους νέου νόμου που ισχύει στη Ρωσία περί “ψευδών” πληροφοριών.

Ο Αλεξέιι Γκορίνοφ, μέλος του περιφερειακού συμβουλίου του Κρασνολένσκι, είπε σε μια συνεδρίαση του συμβουλίου στις 15 Μαρτίου, όπου συζητήθηκε ένας παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής, ότι η Ρωσία διεξάγει επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

«Για τι είδους παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής μπορούμε να μιλήσουμε για την Ημέρα του Παιδιού … όταν έχουμε παιδιά που πεθαίνουν κάθε μέρα;» λέει σε ηχογράφηση της συνάντησης που αναρτήθηκε στο YouTube.

Συνελήφθη βάσει του άρθρου 207.3 του ποινικού κώδικα, που ψηφίστηκε λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου για να απαγορεύσει τη “σκόπιμη διάδοση πλαστών πληροφοριών για τον ρωσικό στρατό”, που ορίζεται ως πληροφορίες που αποκλίνουν από τις επίσημες αναφορές.

Οι υποστηρικτές του Γκορίνοφ δημοσίευσαν στο κανάλι τους στο Telegram μια φωτογραφία του δημοτικού συμβούλου, δεμένο με χειροπέδες στο γυάλινο κλουβί του κατηγορούμενου, κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε: “Χρειάζεσαι ακόμα αυτόν τον πόλεμο;” κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

«Μου αφαίρεσαν την άνοιξη, μου πήραν το καλοκαίρι και τώρα μου αφαίρεσαν άλλα επτά χρόνια από τη ζωή μου», ανέφεραν ότι είπε στην καταδίκη της Παρασκευής.

Ο Λεονίντ Βολκόφ, επικεφαλής του επιτελείου του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, είπε ότι η ποινή – που επιβεβαιώθηκε στον λογαριασμό του ίδιου του δικαστηρίου στο Telegram – είχε σκοπό να αποτελέσει παράδειγμα ανθρώπων που χρησιμοποιούν τη λέξη «πόλεμος» για να αναφερθούν στις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Από τότε που ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», η Ρωσία έχει απαγορεύσει οποιαδήποτε αναφορά από ΜΜΕ ή άτομα να αποκαλούν τις ενέργειές της ως «πόλεμο» ή «εισβολή».

Σε πολλούς ανθρώπους επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα επειδή διαμαρτυρήθηκαν κατά του πολέμου, αλλά ο δικηγόρος Πάβελ Τσίκοφ είπε στο Telegram ότι μόνο άλλοι δύο έχουν καταδικαστεί με βάση τον νέο νόμο, ο ένας με πρόστιμο κι ο άλλο με ποινή φυλάκισης με αναστολή.

Η Ρωσία λέει ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσει βία για να υπερασπιστεί τους διωκόμενους ρωσόφωνους και να εκτονώσει μια στρατιωτική απειλή από την Ουκρανία.

Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του απορρίπτουν τέτοιες δικαιολογίες ως αβάσιμες προφάσεις για έναν κατακτητικό πόλεμο που έχει κοστίσει χιλιάδες ζωές, έχει ισοπεδώσει πόλεις και πόλεις και έχει εκτοπίσει το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ουκρανίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr