Ρήτρα αναπροσαρμογής: Στην παράταση της προσωρινής διαταγής, για την απαγόρευση διακοπής του ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ, αποφάσισε ομόφωνα το Πρωτοδικείο Αθηνών

Στην παράταση της προσωρινής διαταγής, για την απαγόρευση διακοπής του ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ, αποφάσισε ομόφωνα το Πρωτοδικείο Αθηνών, από την απόφαση που πάρθηκε σήμερα [6/7].

Μάλιστα, σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, η οποία δια των προέδρων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Βερβεσού και του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Ηλ. Κλάππα παρέστη στο Πρωτοδικείο για να υποστηρίξει την πρόσθετη παρέμβαση των δικηγορικών Συλλόγων της χώρας υπέρ των καταναλωτικών Ενώσεων.

Πιο συγκεκριμένα, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο συζητήθηκε σήμερα η αίτηση αναστολής και η αγωγή για το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής. Την αίτηση έχουν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις – ΙΝΚΑ, ΕΚΠΟΙΖΩ και Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της, που επιφέρει στα οικιακά τιμολόγια αύξηση του κόστους παραγωγής ρεύματος το οποίο λόγω της ενεργειακής κρίσης έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Ποιους αφορά η προσωρινή διαταγή

Η προσωρινή διαταγή αφορά τους οικονομικά ασθενείς οικιακούς καταναλωτές, ηλικιωμένους που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε απομακρυσμένες περιοχές.

Μετά την απόφαση για παράταση της προσωρινής διαταγής που ήδη ισχύει για την απαγόρευση διακοπής του ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά που δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής: «Με νέα κρίση του, υπό διαφορετική σύνθεση, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, έκρινε κατά πιθανολόγηση ότι η Ρήτρα Αναπροσαρμογής είναι άκυρη και αντίθετη στην κείμενη δικαιοταξία και διατήρησε την ισχύ της ήδη εκδοθείσας προσωρινής διαταγής, μέχρι την έκδοση αποφάσεως επί της ασκηθείσας συλλογικής αγωγής.

Η προσωρινή δικαστική προστασία παρέχει δίχτυ προστασίας που συνίσταται στην απαγόρευση της διακοπής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρεία κατηγορία των «ευάλωτων καταναλωτών», εάν όφειλαν ή οφείλουν το ποσό που αντιστοιχεί στην Ρήτρα Αναπροσαρμογής.

Στην υπόθεση πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της συλλογικής αγωγής των καταναλωτικών οργανώσεων (ΕΚΠΟΙΖΩ, ΙΝΚΑ) έκανε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, δια του Προέδρου κ. Δημήτρη Βερβεσού και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, δια του Προέδρου κ. Ηλία Κλάππα. Νομικοί παραστάτες ήσαν οι Καθηγητές κ.κ. Γ. Μεντής, Δ. Φιλίππου και Π. Νικολόπουλος.

Το δικηγορικό σώμα για άλλη μια φορά, μετά την παρέμβαση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τους ευάλωτους δανειολήπτες, στέκεται στο πλευρό των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Συνεχίζουμε δυναμικά!».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr