Το Reuters μέσα από μια σειρά πέντε ερωταπαντήσεων εξετάζει τις εκλογές της 21ης Μαΐου υπό το πρίσμα της οικονομίας και των αγορών.

Το Reuters μέσα από μια σειρά πέντε ερωταπαντήσεων εξετάζει τις εκλογές της 21ης Μαΐου υπό το πρίσμα της οικονομίας και των αγορών. Συγκεκριμένα, διερευνά το τι απασχολεί τους ψηφοφόρους αναφορικά με το «πορτοφόλι» τους, το αν η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, το τι θα συμβεί στους επενδυτές σε περίπτωση ήττας της ΝΔ, το πώς θα επηρεάσουν οι εκλογές το Χρηματιστήριο και τέλος τι θα γίνει με το ευρώ.

«Η Ελλάδα την Κυριακή διεξάγει εκλογές, που πιθανότατα δεν θα αναδείξουν κυβέρνηση, γεγονός που θα προκαλέσει μια βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα καθώς οι αγορές περιμένουν να δουν το αν θα προκύψει κυβέρνηση συνασπισμού ή αν θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος», αναφέρει το Reuters.

«Η ισχυρή σχέση του νυν πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η δέσμευση για μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να καθησυχάσει τους επενδυτές, αν επανεκλεγεί. Μια ισχυρή οικονομία σημαίνει ότι μια νίκη του αντιπολιτευόμενου αριστερού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην εκνευρίσει τις αγορές, όπως έκανε όταν κέρδισε το 2015» συμπληρώνει στην ανάλυσή του το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Από το να βρίσκεται (η Ελλάδα) στο χείλος του γκρεμού από τη ζώνη του ευρώ το 2015, πλέον είναι σε μια κατάσταση όπου κανείς δεν ανησυχεί σοβαρά για το άμεσο μέλλον», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη, Άντριου Κάνιγχαμ.

Τα πέντε βασικά ερωτήματα των αγορών

1) Ποιο είναι το πιο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τους ψηφοφόρους;

Η κρίση κόστους, με τον πληθωρισμό να «κατατρώει» την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 12,1% τον Σεπτέμβριο και έκτοτε έχει πέσει στο 4,5% σε ετήσια βάση, λόγω της μείωσης στις τιμές της ενέργειας. Πάντως, οι μέσοι ετήσιοι μισθοί εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου 25% κάτω από το ανώτατο επίπεδό τους από το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

«Είδατε μια τεράστια συμπίεση των μισθών τα τελευταία 10 χρόνια και οι άνθρωποι έχουν νιώσει πραγματικά την πίεση», δήλωσε ο Βολφάνγκο Πικόλι, συμπροεδρεύων της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Teneo.

2) Τι σημαίνουν οι εκλογές για την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα;

Με τις τρεις από τις τέσσερις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής της ικανότητας να βρίσκονται μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, οι εκλογές αποτελούν ίσως το τελευταίο εμπόδιο, προτού η Ελλάδα ανακτήσει το καθεστώς που έχασε πριν από μια δεκαετία.

Η S&P Global έχει δηλώσει ότι μπορεί να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας σε ΒΒ+ εντός του επόμενου έτους, εάν η νέα κυβέρνηση διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που θα «ξεκλειδώσουν» τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Η Goldman Sachs σημειώνει πως το πλάνο του Μητσοτάκη να τριπλασιάσει σχεδόν τις δαπάνες των κονδυλίων της ΕΕ φέτος, ίσως να είναι το «τελικό βήμα» για την αναβάθμιση.

Το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού της Ελλάδας, στο 4% περίπου, είναι ήδη χαμηλότερο από εκείνο της Ιταλίας και μια αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας θα το πάει πιθανότατα ακόμα χαμηλότερα.

Όμως, πολλά από τα καλά νέα για την αξιολόγηση της Ελλάδας μπορεί να έχουν ήδη κοστολογηθεί, δήλωσε ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της BlueBay Asset Management, Κάσπαρ Χένσε.

3) Θα εγκαταλείψουν οι επενδυτές τα ελληνικά assets αν χάσει ο Μητσοτάκης;

Είναι απίθανο. Οι επενδυτές θεωρούν τον Μητσοτάκη «σταθερό χέρι», δεδομένων των ισχυρών σχέσεών του με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις Βρυξέλλες, αλλά και οι απόψεις για τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αλλάξει πολύ μετά την οικονομική κρίση. Η Ελλάδα απολαμβάνει επίσης έναν από τους καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

«Οι επενδυτές αναζητούν πρώτα την πολιτική σταθερότητα και θα καλωσορίσουν την επιστροφή στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη», σχολίασε ο Πικόλι, προσθέτοντας ότι «(ο Μητσοτάκης) είναι σαφώς υπέρ των αγορών».

Μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ίσως να πλήξει το κλίμα, αλλά μια επανάληψη του 2015, όταν η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έκανε τις ελληνικές μετοχές να καταρρεύσουν κατά 24% εκείνο το έτος και τις αποδόσεις των ελληνικών 10ετών στο 19%, θεωρείται απίθανη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει πολύ πιο mainstream μετά την παραμονή του στην κυβέρνηση, οπότε δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε άλλη μια επανάληψη της αστάθειας του 2015», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars Wealth Management Γιώργος Λαγαρίας.

4) Τι σημαίνουν οι εκλογές για τις ελληνικές μετοχές;

Μια αποφασιστική νίκη οποιουδήποτε κόμματος μπορεί να δώσει μια βραχυπρόθεσμη υπεραπόδοση.

Ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει σημειώσει άνοδο περίπου 21% μέχρι στιγμής φέτος, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έχει σημειώσει ράλι 10%. Η στροφή του προς τις τράπεζες, που ενισχύεται από την άνοδο των επιτοκίων, συμβάλλει στην εξήγηση της ελληνικής υπεραπόδοσης.

Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για τη διάθεση των συμμετοχών της στις ελληνικές τράπεζες.

Το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, λέει ότι θα αποχωριστεί τις τραπεζικές του συμμετοχές μέχρι το τέλος του 2025. Για την ώρα, κατέχει περίπου το 40% της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha και το 1,4% της Eurobank.

«Τα καλά νέα είναι ότι μετά τις εκλογές και την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον και καλύτερες αποτιμήσεις (για τις τράπεζες)», δήλωσε ο Αλ. Αλεβιζάκος, διευθύνων σύμβουλος έρευνας της AXIA Ventures Group.

5) Τι θα γίνει με το ευρώ;

Η ισχυρότερη συνοχή, το Tαμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και το εργαλείο έκτακτης αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ έχουν αμβλύνει τις ανησυχίες για διάσπαση της ευρωζώνης.

«Το όλο θέμα των “περιφερειακών πιέσεων” έχει πραγματικά περάσει σε δεύτερη μοίρα», σχολίασε ο Άνταμ Κόουλ, επικεφαλής στρατηγικής FX στην RBC Capital Markets.

Το ευρώ είναι ένα από τα νομίσματα της G10 με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, σημειώνοντας άνοδο άνω του 1,5% στα 1,087 δολάρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr