«Αισθάνομαι ότι φτάνω στα μισά του δρόμου», αστειεύτηκε ο Ρούτε στην πιο πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στις 15 Ιουλίου, πριν αναχωρήσει για τις καλοκαιρινές του διακοπές.

Παρά τους κλυδωνισμούς που γνωρίζουν, κατά το μάλλον ή ήττον, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των πολυεπίπεδων προεκτάσεων του, η Ολλανδία μόλις απέκτησε τον μακροβιότερο Πρωθυπουργό στην ιστορία της. Πρόκειται για τον Μάρκο Ρούτε, Πρόεδρο του κεντροδεξιού φιλελεύθερου «Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και την Δημοκρατία», ο οποίος συμπλήρωσε δώδεκα χρόνια πρωθυπουργικής θητείας, σε πείσμα μιας παράδοσης κυβερνητικής αστάθειας.

«Αισθάνομαι ότι φτάνω στα μισά του δρόμου», αστειεύτηκε ο Ρούτε στην πιο πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στις 15 Ιουλίου, πριν αναχωρήσει για τις καλοκαιρινές του διακοπές.

Βετεράνος συντηρητικός στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, ο 55χρονος Ρούτε έχει ξεπεράσει περισσότερες από δώδεκα εσωτερικές κρίσεις. Πολλοί Ολλανδοί ψηφοφόροι λένε ότι έχουν κουραστεί από την ηγεσία του, αλλά δεν υπάρχει προφανής εναλλακτική λύση.

«Το ένα πράγμα διαδέχεται το άλλο και ο κόσμος είναι αναστατωμένος», δήλωσε ο Μαρίκεν βαν ντερ Βέλντεν, επίκουρος καθηγητής πολιτικής επικοινωνίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Τα πρόσφατα προβλήματα περιλαμβάνουν ένα σκάνδαλο σχετικά με τις επιδοτήσεις παιδικής μέριμνας που έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση του Ρούτε, ένα περιστατικό κατά το οποίο ισχυρίστηκε ότι δεν έχει «ενεργή μνήμη» από δικές του προηγούμενες δηλώσεις, και ένα περιστατικό κατά το οποίο παραδέχθηκε ότι έσβησε μηνύματα κειμένου στο τηλέφωνό του.

Την Τρίτη σημείωσε την 4.310η ημέρα της θητείας του – μία ημέρα περισσότερο από τον Ρούντ Λούμπερς που διετέλεσε πρωθυπουργός τη δεκαετία του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Ο Ρούτε σχημάτισε τον πρώτο του συνασπισμό το 2010 και τον τέταρτο τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, μετά από εκλογές που θεωρήθηκαν ευρέως ως δημοψήφισμα για τον χειρισμό του σχετικά με την πανδημία του κορωναϊού.

Ο Βαν ντερ Βέλντεν δήλωσε ότι ο Ρούτε έχει την ικανότητα να ξεπερνάει δύσκολες στιγμές. Βασικές στρατηγικές: παίζει με το χρόνο, επιτρέπει σε άλλους να αναλάβουν την ευθύνη και περιμένει να παγιωθεί η λαϊκή γνώμη γύρω από λύσεις προτού τις υποστηρίξει ο ίδιος.

Ο Ρούτε απέκρουσε τις προκλήσεις των ακροδεξιών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένου του αντι-ισλαμιστή νομομαθούς Γκέερτ Βίλντερς, υιοθετώντας ορισμένες από τις θέσεις τους με λιγότερο εμπρηστική γλώσσα, δημιουργώντας μια «αποδεκτά λαϊκιστική» θέση.

Η υποστήριξη του Ρούτε εκτός του κόμματός του είναι αδύναμη, με το 82% να συμφωνεί με τη δήλωση ότι «έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του» σε δημοσκόπηση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα EenVandaag την περασμένη εβδομάδα.

Λιγότεροι από το 25% δήλωσαν ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής και της στεγαστικής κρίσης, μετά από περισσότερο από μια δεκαετία στην εξουσία.

Εκπρόσωπος του γραφείου του Ρούτε δήλωσε ότι δεν αναμένεται να κάνει κάποια δήλωση για να σηματοδοτήσει το ορόσημο. Ο Ρούτε διέκοψε για λίγο τις διακοπές του την περασμένη εβδομάδα για να επιπλήξει με tweet τους αγρότες, που είχαν πετάξει σκουπίδια σε αυτοκινητόδρομους στα πλαίσια των συνεχιζόμενων διαμαρτυριών για την περιβαλλοντική πολιτική.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr