Η οικονομική στήριξη στην Ουκρανία είναι θετικό αποτέλεσμα διαφορετικά το 25% του πληθυσμού θα ζούσε στη φτώχεια μέχρι το τέλος του έτους, από λίγο πάνω από 2% πριν από τον πόλεμο, και θα “εκτοξευόταν” στο 55% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Παγκόσμιας Τράπεζας

 Οι επιθέσεις της Ρωσίας σε αστικές υποδομές σε πόλεις της Ουκρανίας μακριά από την πρώτη γραμμή θα περιπλέξουν τη δεινή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα, όπου η φτώχεια έχει δεκαπλασιαστεί φέτος, όπως δήλωσε σήμερα, ανώτατος αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σάββατο.

Ο Αρούπ Μπανέρτζ, περιφερειακός διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ανατολική Ευρώπη, δήλωσε ότι η ταχεία αποκατάσταση της ισχύος της Ουκρανίας μετά τις μεγάλης κλίμακας ρωσικές επιθέσεις αυτής της εβδομάδας σε ενεργειακές εγκαταστάσεις αντανακλά την αποτελεσματικότητα του συστήματος εν καιρώ πολέμου, αλλά η αλλαγή τακτικής της Ρωσίας έχει αυξήσει τους κινδύνους.

«Εάν συνεχιστεί αυτό, οι προοπτικές θα είναι πολύ, πολύ πιο δύσκολες», είπε σε συνέντευξή του στο Reuters. “Καθώς ο χειμώνας αρχίζει πραγματικά να δαγκώνει… σίγουρα μέχρι τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, και αν τα σπίτια δεν επισκευαστούν… μπορεί να υπάρξει ένα άλλο εσωτερικό κύμα μετανάστευσης, εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων. Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε αυτή την εβδομάδα σε διεθνείς δωρητές ότι η Ουκρανία χρειάζεται περίπου 55 δισεκατομμύρια δολάρια – 38 δισεκατομμύρια δολάρια για την κάλυψη του εκτιμώμενου δημοσιονομικού ελλείμματος του επόμενου έτους και άλλα 17 δισεκατομμύρια δολάρια για την έναρξη της ανοικοδόμησης ζωτικής σημασίας υποδομών, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, κατοικιών και ενεργειακών εγκαταστάσεων.

Ουκρανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι χρειάζονται συνεχή και προβλέψιμη οικονομική βοήθεια για να διατηρήσουν την κυβέρνηση σε λειτουργία, ενώ παράλληλα ξεκινούν κρίσιμες επισκευές και ανοικοδόμηση.

Η ανταπόκριση στο κάλεσμα του Ζελένσκι – που δόθηκε κατά τις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας – και σε πολλές άλλες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα ήταν ενθαρρυντική, δήλωσε ο Μπανέρτζι στο Reuters.

«Οι περισσότερες χώρες ανέφεραν ότι θα υποστήριζαν οικονομικά την Ουκρανία τον επόμενο χρόνο, και έτσι αυτό είναι ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα», είπε. Το 25% του πληθυσμού θα ζούσε στη φτώχεια μέχρι το τέλος του έτους, από λίγο πάνω από 2% πριν από τον πόλεμο, είπε, και ο αριθμός θα μπορούσε να ανέλθει έως και 55% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Η ομόφωνη επιλογή του Ουκρανού υπουργού Οικονομικών Serhiy Marchenko ως του επόμενου εκ περιτροπής προέδρου των διοικητικών συμβουλίων και των δύο ιδρυμάτων το 2023 ήταν επίσης απόδειξη της ισχυρής συνεχιζόμενης υποστήριξης για τη χώρα που έχει καταρρεύσει από τον πόλεμο, είπε ο Μπανέρτζι .

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι διεθνείς εταίροι της Ουκρανίας έχουν ήδη δεσμεύσει 35 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις και δάνεια για το 2022, αλλά οι χρηματοδοτικές ανάγκες της θα παραμείνουν «πολύ μεγάλες» το 2023.

Το προσωπικό του ΔΝΤ θα συναντηθεί με τις ουκρανικές αρχές στη Βιέννη την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν τα σχέδια προϋπολογισμού της Ουκρανίας και ένα νέο μέσο παρακολούθησης του ΔΝΤ, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για ένα πλήρες πρόγραμμα μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες», είπε η Γκεοργκίεβα.

Ο Μπανέρτζι είπε ότι η Ουκρανία έχει ήδη εξομαλύνει τα δημοσιονομικά της σχέδια στο ελάχιστο, με τα κεφάλαια να προορίζονται για τη χρηματοδότηση μισθών και συντάξεων, στρατιωτικών δαπανών και εξυπηρέτησης του εσωτερικού χρέους.

Ο προϋπολογισμός περιλάμβανε μόλις 700 εκατομμύρια δολάρια για κεφαλαιουχικές δαπάνες, ένα μικρό κλάσμα των 349 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κόστος ανοικοδόμησης που εκτιμήθηκε πρόσφατα από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Εάν η Ουκρανία αποτύγχανε να λάβει επαρκή υποστήριξη, θα έπρεπε είτε να εκτυπώσει περισσότερα χρήματα σε μια εποχή που ο πληθωρισμός ήταν ήδη στο χαμηλό εύρος του 20%, είτε να περικόψει περαιτέρω τις κοινωνικές δαπάνες, είπε.

πηγή: reuters

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr