Την μάλλον θριαμβολογική προσέγγιση περί ήττας της αριστεράς συνολικά διαψεύδουν τα ίδια τα εκλογικά αποτελέσματα. Πράγματι, ο Σύριζα υποχώρησε κατά ένδεκα ποσοστιαίες μονάδες, αλλά οι άλλες δύο εκφράσεις της αριστεράς, σοσιαλδημοκρατική και λενινιστική, σημείωσαν αξιοπρόσεκτες αυξήσεις.

Είναι βέβαιο ότι η ήττα που υπέστη ο Σύριζα στις τελευταίες εκλογές έχει σαρωτικές διαστάσεις και στρατηγικό χαρακτήρα. Μετά από τέσσερα χρόνια στα αντιπολιτευτικά έδρανα, ο Σύριζα όχι μόνον δεν κατόρθωσε να αναδειχθεί σε έναν αξιόπιστο πόλο διακυβέρνησης, αλλά είδε τα ποσοστά του να συρρικνώνονται δραματικά και την απόστασή του από την πρώτη Νέα Δημοκρατία να εκτοξεύεται στις είκοσι μία ποσοστιαίες μονάδες. Ορισμένοι αναλυτές μίλησαν και μιλούν για το τέλος της αριστεράς, για πολιτικό «μνημόσυνο» της ευρύτερης αριστεράς, με αφορμή το εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Αυτό όμως που σίγουρα ηττήθηκε είναι ο αριστερός ριζοσπαστισμός του Σύριζα και ο μαρξισμός, που γνωρίζει μια θεαματική υποχώρηση. Άλλος πλέον μπορεί να είναι ο ρόλος της ριζοσπαστικής αριστεράς στον τόπο.

Την μάλλον θριαμβολογική προσέγγιση περί ήττας της αριστεράς συνολικά διαψεύδουν τα ίδια τα εκλογικά αποτελέσματα. Πράγματι, ο Σύριζα υποχώρησε κατά ένδεκα ποσοστιαίες μονάδες, αλλά οι άλλες δύο εκφράσεις της αριστεράς, σοσιαλδημοκρατική και λενινιστική, σημείωσαν αξιοπρόσεκτες αυξήσεις. Το κομμουνιστικό κόμμα τόνωσε τα ποσοστά του κατά σχεδόν δύο μονάδες, ενώ το ΠΑΣΟΚ βελτίωσε σημαντικά τις δυνάμεις του από το 8,1% στο 11,4%. Η αναλυτική προσέγγιση, που κάνει λόγο για «ήττα της αριστεράς» συλλήβδην, δεν επιβεβαιώνεται πριν από όλα από τα ίδια τα εκλογικά δεδομένα. Το σύνολο των αριστερών δυνάμεων συγκεντρώνει αθροιστικά κοντά στο 39% των ψήφων.

Αυτό όμως που δεν επιβεβαιώνεται αλλά διαψεύδεται στην ίδια την πολιτική πράξη και τον κοινό κοινωνικοοικονομικό μας βίο, είναι η ίδια η μαρξική θεωρία από την οποία επιμένει να αρδεύεται ιδεολογικά ο Σύριζα, αλλά και οι άλλες αριστερές δυνάμεις. Ο κύριος κομματικός φορέας της ριζοσπαστικής αριστεράς αδυνατεί να διαπιστώσει τη διάψευση του μαρξισμού και της σιαμαίας υπόστασής του, θεωρητικής και ιδεολογικής. Η αγκύλωσή του σε μια θεωρία του προπερασμένου αιώνα, που κινείται σαν το ψάρι έξω από το νερό στις ημέρες μας, αποτυπώνεται πλέον και εκλογικά, αφού τα νεανικά στρώματα του εκλογικού σώματος και οι ανερχόμενες και κατεξοχήν σκεπτόμενες δυνάμεις της κοινωνίας γυρίζουν την πλάτη σε ιστορικώς παρωχημένα και άκρως συγκρουσιακά σχήματα σκέψης και εναρμονίζονται με τις επιταγές και τις προτεραιότητες της εποχής μας, εποχής του διαδικτύου, της τεχνητής νοημοσύνης και της εκτεταμένης διάχυσης της πνευματικής υφής εργασίας.

Η αριστερά μετατοπίζεται σε μεταρρυθμιστικές θέσεις, που φθάνουν τις παρυφές του σύγχρονου φιλελευθερισμού. Η αριστερά φιλελευθεροποιήθηκε αρχικά σε πολιτικό επίπεδο και, σταδιακά, εν πολλοίς και στο οικονομικό πεδίο. Οι ταξικές συγκρούσεις ως κινητήριος μοχλός του ιστορικού γίγνεσθαι έχουν προ πολλού παραχωρήσει τη θέση τους σε αποδοχή θεμελιακών προτάσεων του σύγχρονου φιλελευθερισμού για την οικονομική ελευθερία και την αποτελεσματικότερη κατανομή των πόρων. Και αυτή η μετατόπιση αποτελεί κοινό κτήμα για την πλειονότητα των κόμματων της σύγχρονης ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς.

Η αριστερά που ηττήθηκε λοιπόν στις εκλογές είναι μια ορισμένη εκδοχή της αριστεράς, η καθ΄ ημάς ριζοσπαστική αριστερά, η συριζαία έκφρασή της, για την όποια, με όρους σύγχρονης πολιτικής θεωρίας, αρμόζει μια ιδιαίτερη εναρμονιστική λειτουργία στο πολιτικό σύστημα. Ο Σύριζα καλείται να παρουσιάσει συγγενή μεταξύ τους, αλλά ασυντόνιστα και διάσπαρτα κοινωνικά ή κατηγοριακά αιτήματα με μια μορφή ενιαία, πολιτικά πειστική και αφομοιώσιμη, έτσι ώστε και η αποτελεσματικότητα του κόμματος να διευρύνεται και η απαντητική ικανότητα του πολιτικού συστήματος να διασφαλίζεται. Εμπόδιο όμως για την εκπλήρωση αυτής της λειτουργίας από την πλευρά του Σύριζα είναι η ίδια η ηγεσία του, η οποία επιμένει να τοποθετεί το δικό της συμφέρον επάνω από το συλλογικό, σε μια προσπάθεια επιβίωσης από τραγικές εκλογικές επιδόσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr