Διευκρινίσεις για την διαδικασία των εμβολιασμών έδωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς. Η τελευταία επισήμανση αφορά την ημερομηνία της δεύτερης δόσης του εμβολίου και τα ραντεβού μέσω ΚΕΠ. Υπενθυμίζουμε ότι μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr είτε μέσω επίσκεψης σε φαρμακείο ή ΚΕΠ θα μπορεί ο πολίτης να κλείνει το ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Σήμερα μετά τις 18.00 ανοίγει η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς των άνω των 85 ετών.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο κ. Γεωργαντάς, επισήμανε πως παρότι δίνεται η δυνατότητα αλλαγής της ημερομηνίας που θα δοθεί στον εκάστοτε πολίτη για την πρώτη δόση του εμβολίου, κάτι τέτοιο δεν θα ισχύει για τη δεύτερη δόση. Όπως εξήγησε, δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα αλλαγής του ραντεβού για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης και αυτό γιατί πρέπει αυστηρά να γίνει μετά από 21 μέρες.

Ο κ. Γεωργαντάς αποσαφήνισε επίσης κάτι σημαντικό που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες που δεν διαθέτουν ψηφιακή δεξιότητα και θα απευθυνθούν στα ΚΕΠ για να κλείσουν το ραντεβού τους.

Σύμφωνα λοιπόν με τον υφυπουργό, παρότι τα ΚΕΠ λειτουργούν αυστηρά με ραντεβού για την εξυπηρέτηση των πολιτών, για το ραντεβού εμβολιασμού αυτό δεν ισχύει. Επομένως, ο πολίτης θα μπορεί απευθείας να επισκέπτεται τα ΚΕΠ, να λέει ότι θέλει να κλείσει ραντεβού για το εμβόλιο και να εξυπηρετείται.

Οι οδηγίες για ραντεβού

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

  • Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
  • Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιοκωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034). Προγραμματισμός Ραντεβού για εμβολιασμό

Εάν ο πολίτης είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα του έρχεται αυτόματα μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιβεβαιώσει το ραντεβού:

  • Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
  • Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.
  • Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Διευκρινίζεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός. Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί. svg%3E

Πώς θα γίνεται ο εμβολιασμός:

Ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.

Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.

Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης. Τέλος, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης του εμβολίου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr