ΡΑΕ: Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εκτιμά ότι το Δεκέμβριο θα υποχωρήσουν οι τιμές στα ενεργειακά και θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εκτιμά ότι το Δεκέμβριο θα υποχωρήσουν οι τιμές στα ενεργειακά και θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Αθανάσιος Δαγούμας τόνισε πως τα συμβόλαια για την προμήθεια φυσικού αερίου στη χώρα μας βασίζονται στο μοντέλο month ahead, δηλαδή στις διεθνείς τιμές του προηγούμενου μήνα. Έτσι τον Νοέμβριο οι τιμές του ρεύματος αυξήθηκαν επειδή βασίστηκαν στις υψηλές τιμές του αερίου για τον Οκτώβριο ενώ τον Δεκέμβριο, όπως είπε, οι τιμές θα είναι χαμηλότερες. Αντίθετα δεν υπάρχουν προβλέψεις για μείωση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.

Αναφορικά με τις τιμές λιανικής σημείωσε ότι οι προμηθευτές μετακυλίουν το κόστος στον τελικό καταναλωτή, εφόσον έχουν ρήτρες, διαφορετικά όπως ανέφερε θα είχαν χρεωκοπήσει.

Σημείωσε ότι η ΡΑΕ εξετάζει πιθανές αντιανταγωνιστικές πρακτικές ενώ τόνισε πως παρά τις αντιδράσεις η Αρχή θα προχωρήσει στην υιοθέτηση των νέων προτύπων για τους λογαριασμούς και τις αιτήσεις προσφοράς ρεύματος (η σχετική απόφαση αναμένεται αύριο) καθώς και για την κατάργηση υπό προϋποθέσεις της ρήτρας αποχώρησης των καταναλωτών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr