Η Maria Arena και η Alessandra Moretti αναφέρονται στο ένταλμα σύλληψης ενός άλλου ευρωβουλευτή, του Andrea Cozolino.

Η έρευνα του Βελγίου για εικαζόμενη διαφθορά και εξαγορά επιρροής από το Κατάρ και το Μαρόκο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει διευρυνθεί, σύμφωνα με ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξασφάλισε το POLITICO.

Οι ευρωβουλευτές Maria Arena και Alessandra Moretti συνδέονται με την έρευνα που διεξάγουν οι βελγικές εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με το ένταλμα για τον Ιταλό ευρωβουλευτή Andrea Cozolino, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα με τις κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Το ένταλμα εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου από τον Βέλγο ανακριτή Michel Claise.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Arena και ο Moretti ήταν μέλη μιας «τετράγωνης ομάδας», μαζί με τον Cozzolino και τον Βέλγο ευρωβουλευτή Marc Tarabella, ο οποίος επίσης συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα. Η τετράδα, σύμφωνα με το ένταλμα, έκανε την προσφορά του πρώην ευρωβουλευτή Pier Antonio Panzeri, φερόμενου ως αρχηγού του δικτύου που δραστηριοποιείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο οποίος έχει συμβιβαστεί με τους Βέλγους εισαγγελείς.

Το σκάνδαλο αγοράς επιρροής συγκλόνισε την πρωτεύουσα της ΕΕ, αφού οι βελγικές αρχές εισέβαλαν σε σπίτια και γραφεία τον Δεκέμβριο του 2022, εν μέσω ισχυρισμών ότι το Κατάρ και το Μαρόκο μοίρασαν μετρητά και δώρα για να εξασφαλίσουν ευνοϊκή μεταχείριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στους μήνες που πέρασαν, το θεσμικό όργανο, το οποίο συχνά υπερασπίζεται σε ζητήματα κράτους δικαίου και κατά της διαφθοράς, έχει περάσει μια περίοδο ψυχικής έρευνας καθώς οι ηγέτες του προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από τους εμπλεκόμενους και να θεσπίσουν μεταρρυθμίσεις.

Το έπος έριξε ιδιαίτερα τα φώτα της δημοσιότητας στην εσωτερική λειτουργία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) – της ομάδας στην οποία ανήκαν οι εμπλεκόμενοι ευρωβουλευτές. Το S&D απέκλεισε τους Tarabella, Cozzolino και την πρώην αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου Eva Kaili και απάντησε τον Ιανουάριο με το δικό του σχέδιο κατά της διαφθοράς και της διαφάνειας. Το ένταλμα που είδε το POLITICO ρίχνει φως στον βαθμό στον οποίο το διεφθαρμένο δίκτυο φέρεται να διείσδυσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε ένα παράδειγμα που αναφέρεται στο ένταλμα, η Arena και ο Moretti λέγεται ότι ενήργησαν σύμφωνα με τις οδηγίες του Panzeri κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης σχετικά με ένα πιθανό ψήφισμα του Κοινοβουλίου για το Κατάρ, στα τέλη του 2021. Ο Panzeri, ο οποίος σε εκείνο το στάδιο δεν ήταν πλέον ευρωβουλευτής και δεν παρευρέθηκε ο ίδιος η συνάντηση, έδωσε οδηγίες στον πρώην βοηθό του, επιδιώκοντας να επηρεάσει την πιθανή επίλυση. Το σχέδιο και οι ταυτότητες των μελών του λεγόμενου τετραγωνισμού αποκαλύφθηκαν σε μηνύματα που έστειλε στον Panzeri ο πρώην βοηθός του, Giuseppe Meroni, ο οποίος εργαζόταν ακόμη στην ομάδα S&D εκείνη την εποχή, σύμφωνα με το ένταλμα. Ο Panzeri συνήψε συμφωνία με τους Βέλγους εισαγγελείς τον περασμένο μήνα για να ανταλλάξει πληροφορίες για μείωση της ποινής.

«Το Κατάρ επιλύθηκε», είπε ο Μερόνι σε ένα κείμενο προς το πρώην αφεντικό του Παντζέρι, σύμφωνα με το ένταλμα. Μετά τη συνάντηση, ο Panzeri έλαβε μια ενημέρωση για το τι είχε συμβεί από την Arena καθώς και ο Francesco Giorgi — ένας άλλος από τους πρώην βοηθούς του, ο οποίος εργαζόταν τότε για τον Cozolino. Ο Γιώργη είναι ο σύντροφος του Καϊλή, του φυλακισμένου πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και ο ίδιος βρίσκεται τώρα στη φυλακή.

«Μπορώ μόνο να πω ότι ήταν μια νόμιμη ανταλλαγή πληροφοριών, ως μέρος της τακτικής κοινοβουλευτικής πολιτικής δραστηριότητας», είπε ο Μερόνι απαντώντας σε αίτημα του POLITICO για σχολιασμό. Ο Moretti, ο ευρωβουλευτής που προσδιορίστηκε στο ένταλμα που είδε το POLITICO, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς. «Δεν ακολούθησα ποτέ τις οδηγίες του κ. Panzeri στην πολιτική μου δραστηριότητα, δεν έχει συζητηθεί κανένα ψήφισμα τον Δεκέμβριο του 2021».

Σε αντίθεση με τις περιπτώσεις των Cozzolino και Tarabella, οι αρχές δεν ζήτησαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να άρει τη νομική ασυλία της Arena και του Moretti, ένα βήμα που είναι απαραίτητο για τη διερεύνηση ή την κατηγορία τους. Η Arena αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Arena αντιμετώπισε εξονυχιστικό έλεγχο για ένα ταξίδι στη Ντόχα τον Μάιο του 2022, αφού απέτυχε να δηλώσει εγκαίρως ότι η κυβέρνηση του Κατάρ είχε πληρώσει για τις πτήσεις και τη διαμονή της. Η Arena παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα από την προεδρία της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κοινοβουλίου — ρόλος στον οποίο διαδέχθηκε την Panzeri. Η Moretti, εν τω μεταξύ, στις 17 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους δήλωσε ένα επιδοτούμενο ταξίδι στο Κατάρ που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020.

Το Μαρόκο στο κάδρο εν μέσω σκανδάλου spyware Pegasus

Το ένταλμα υπογραμμίζει επίσης τον φερόμενο ρόλο του Μαρόκου στο σκάνδαλο αγοράς επιρροής.

Το έγγραφο αποκαλύπτει ότι σε μια υποκλαπόμενη συνομιλία, ο Panzeri και ο Giorgi συζήτησαν για την προώθηση των μαροκινών συμφερόντων τοποθετώντας είτε τον Cozzolino είτε τον Kaili σε μια ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που διερευνά τη χρήση του spyware Pegasus για να χακάρει τα τηλέφωνα δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών. Το Μαρόκο, σύμφωνα με καταγγελίες σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ενδέχεται να χρησιμοποίησε το spyware για να χακάρει την ισπανική κυβέρνηση.

Ο Cozolino και ο Kaili έγιναν αμφότεροι πλήρη μέλη της επιτροπής, αν και τώρα έχουν χάσει αυτούς τους ρόλους. Ο Cozolino, ο οποίος έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι έκανε λάθος, αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο Giorgi κατάφερε επίσης να εμποδίσει το Κοινοβούλιο να εκδώσει ένα κείμενο που ήταν δυσμενές για το Μαρόκο και ενημέρωσε τον Panzeri για αυτό τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με το ένταλμα.

Δύο Μαροκινοί που θεωρούνται κρίσιμοι για το φερόμενο ως διεφθαρμένο δίκτυο κατονομάζονται στο ένταλμα σύλληψης: ο κατάσκοπος Mohamed Belahrech, με την κωδική ονομασία M118 και γνωστός στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες κατασκοπείας εδώ και αρκετό καιρό. και τον Abderrahim Atmoun, πρεσβευτή του Ραμπάτ στη Βαρσοβία. Σύμφωνα με το ένταλμα, ο Atmoun «έπαιξε σημαντικό ρόλο» μοιράζοντας μετρητά και πιστεύεται ότι συνεργάστηκε «στενά» με τη μαροκινή υπηρεσία πληροφοριών και συνδέθηκε με τον Belahrech. Οι Atmoun και Belahrech δεν απάντησαν σε πολλαπλά αιτήματα για σχολιασμό.

Σύνδεση με τη Δυτική Σαχάρα

Σύμφωνα με το ένταλμα, το Μαρόκο προσπάθησε επίσης να επηρεάσει τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το αμφιλεγόμενο ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας. Το αμφισβητούμενο έδαφος είναι μια πρώην ισπανική αποικία που για δεκαετίες διεκδικείται τόσο από το Μαρόκο όσο και από ένα ανταρτικό κίνημα ανεξαρτησίας.

Πηγή: politico.eu/BY CAMILLE GIJS AND EDDY WAX

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr